fbpx

Как да ядем мисо супа?

Мисо супата е един от символите на традиционната японска кухня. Тази лесна супа е ключов елемент от много ястия. Супата е създадена в Япония около 8 век. По това време първоначално се консумира само от представители на елита или от богати хора. Днес обаче мисо супата се яде често из цяла Япония, както и в различни части на света.

Смята се, че почти три четвърти от населението на Япония яде мисо супа поне по веднъж на ден. Затова и почти всички ресторанти в страната сервират мисо супа като гарнитура към основното ястие, което сте си поръчали.

Супата има много варианти на съставки, но най-често ще я видите като мътна течност, в която има парчета от морски водорасли и тофу. Тя е лесна за приготвяне, а едновременно с това е много хранителна и полезна – богата на протеини, но пък с малко калории.

Мътността на супата се получава от използването на мисо паста – традиционна японска подправка, която се смята за изключително полезна. Тя се произвежда чрез ферментация на соя, ечемик или ориз. Процесът е доста дълъг и може да отнеме седмици, дори години. Колкото повече е ферментирал продуктът, толкова по-богат и пълноценен е вкусът на супата след това.

Може би ще се изненадате, но традиционно мисо супата се яде с пръчици. Малката купа със супа се поставя в едната ръка така, че палецът да я държи удобно отстрани. С пръчиците се хващат съставките, които са на парчета, а едновременно с това купата се държи на близко разстояние до устата.

След това не се притеснявайте да изпиете останалия бульон ????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.