fbpx

Как да ядем мисо супа?

Мисо супата е един от символите на традиционната японска кухня. Тази лесна супа е ключов елемент от много ястия. Супата е създадена в Япония около 8 век. По това време първоначално се консумира само от представители на елита или от богати хора. Днес обаче мисо супата се яде често из цяла Япония, както и в различни части на света.

Смята се, че почти три четвърти от населението на Япония яде мисо супа поне по веднъж на ден. Затова и почти всички ресторанти в страната сервират мисо супа като гарнитура към основното ястие, което сте си поръчали.

Супата има много варианти на съставки, но най-често ще я видите като мътна течност, в която има парчета от морски водорасли и тофу. Тя е лесна за приготвяне, а едновременно с това е много хранителна и полезна – богата на протеини, но пък с малко калории.

Мътността на супата се получава от използването на мисо паста – традиционна японска подправка, която се смята за изключително полезна. Тя се произвежда чрез ферментация на соя, ечемик или ориз. Процесът е доста дълъг и може да отнеме седмици, дори години. Колкото повече е ферментирал продуктът, толкова по-богат и пълноценен е вкусът на супата след това.

Може би ще се изненадате, но традиционно мисо супата се яде с пръчици. Малката купа със супа се поставя в едната ръка така, че палецът да я държи удобно отстрани. С пръчиците се хващат съставките, които са на парчета, а едновременно с това купата се държи на близко разстояние до устата.

След това не се притеснявайте да изпиете останалия бульон ????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *