fbpx

Италианската кухня, в която правилата диктуват бабите

Та са шумни, експресивни, обичат силно и готвят една от най-вкусните ястия на света. Говорим за италианските баби, които диктуват правилата в кухнята на Апенините.

Пица, паста, ризото? Дебатът за това кое е националното ястие на Италия продължава вечно и всичко зависи от това кого питате. Хората от Милано най-вероятно ще ви кажат, че най-вкусното ястие е ризото миланезе. В Неапол пък доста ще поспорят с вас, за да ви убедят, че най-вкусната пица е тази, която е излязла от неаполитанска пещ.

Едно е сигурно обаче – независимо дали говорим за пица, паста или ризото, най-добрата италианска храна се приготвя от италианските баби – nonnas. Те са тези, които поддържат живи истинските италиански рецепти, като готвят, разказват за храната от детството си и я предават на следващите поколения.

Сигурно ще се съгласите с нас, че най-скъпата и вкусна храна е тази, която има вкуса на храната на баба. А техните тайни се крият в детайла. Една италианска баба ще ви каже, че тестото за паста с брашно и вода изисква повече време за почивка, преди да влезе в употреба, от това с яйца.

На тези малки тайни дори залага ресторант в Ню Йорк, който предлага на клиентите си меню, приготвено от италианска баба, която живее в района. Идеята на собственика е да пресъздаде на клиентите си домашния уют на една семейна вечеря. Няма как да не се съгласим с италианския принцип, че храната е по-вкусна, когато е споделена със семейството. А всяка италианска баба ще направи всичко, за да събере близките си на обяд поне веднъж в седмицата. Защото вкусът на храната идва от отношението към нея. Затова подбирайте хубави и пресни продукти, гответе с любов и споделяйте храната си със семейството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *