Има ли ориз, винаги е много важно как е приготвен и как е овкусен. Този се получи перфектно! Колкото до гироса – подбери внимателно месото, защото от него зависи всичко останало в тази рецепта. Надяваме се и на теб да ти хареса. Приятен апетит!
Детайли
Порции
4
Време за мариноване
1 час
Време за приготвяне
45 минути
Калории
598 kcal
Необходими продукти за гироса:
600 г свинско филе
2 глави кромид лук
2 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
4 с.л. магданоз, нарязан на ситно
млян кимион
млян черен пипер
150 мл Kikkoman Терияки марината
сухи подправки
Необходими продукти за ориза:
1 глава лук шалот
1 малка червена люта чушка
250 г ориз басмати
1 с.л. джинджифил, нарязан на ситно
50 г кашу, нарязано на ситно
2 с.л. зехтин
80 мл соев сос Kikkoman
150 г грах, замразен или от консерва за по-лесно приготвяне
захар
млян черен пипер
настъргана кора от лимон или лайм
няколко листа кориандър
Приготвяне
- Нарежете свинското филе на ивици. Обелете и нарежете лука. Минете чесъна през преса или го нарежете на много ситно. Добавете към него зехтина и разбъркайте добре.
- В дълбок съд поставете месото, лука и половината от чесновия зехтин. Подправете с кимиона, черния пипер, подправките и Kikkoman Терияки маринатата. Оставете да се маринова в хладилника за около час.
- Обелете и нарежете на ситно шалота. Разделете на две лютата чушка и махнете семките, нарежете я на ситно.
- В тенджера запържете ориза с шалота, джинджифила и кашуто в зехтина. Добавете половин литър вода и соевия сос, след това и лютата чушка. След като заври, оставете да къкри около 5 минути с поставен капак, докато оризът абсорбира част от течността. Добавете граха и продължете да готвите за още 5 минути.
- Изпържете месото в тиган с капак при възможност с останалата част от чесновия зехтин. Би трябвало да отнеме около 5-10 минути.
- Подправете ориза със захарта, черния пипер, настърганата лимонова кора и кориандъра.
- Аранжирайте месото и ориза в чиния и сервирайте.