fbpx

Гъбите, вкусният деликатес на гората

Гъбите са много полезна храна. Съдържат 90% вода, 20 килокалории на 100 грама, което ги прави нискокалорични и подходящи за всякакъв хранителен режим. Богати са на важните за организма ни витамин B и витамин D. Въпреки всички техни полезни свойства, винаги внимавайте с гъбите, защото само в Европа има над 150 вида, които са отровни. Най-сигурно е, ако не сте познавач, да се сдобиете с гъби от пазара. Готвенето им е супер лесно – само ги запържете или задушете леко и добавете билки и подправки. А с Kikkoman естествено ферментирал соев сос стават още по-вкусни.

Кой кой е в света на гъбите

Печурките са най-разпространените гъби в света. Може да ги купите целогодишно в най-различни разновидности – сурови, консервирани, сушени, но пресните печурки винаги са най-вкусни и полезни. Съдържат огромно количество витамин B и протеини. Обикновено са с бяло месце и кръгла шапчица. Те са уникални и защото са единствените гъби, които могат да се ядат сурови, например като част от свежа салата. А ако предпочитате да сготвите гъбите, печурките са чудесен избор, защото отделят много приятен сос. Различни по размер, те са подходящи и за барбекю, паста и общо взето всяко друго ястие, което може да бъде с гъби.

Пачи крак и манатарките са диви гъби. Те не могат да бъдат отглеждани изкуствено и растат в горите, само ако условията за това са перфектни – подходяща влажна почва и тонове слънце. Гъбите Пачи крак са с мек, пикантен вкус. Може да ги добавите запържени или задушени към пастата, да направите вкусно суфле или да ги използвате като гарнитура към рибата. Най-силният им сезон е есента, когато и любителите на гъби се отправят на разходка в гората, за да ги берат. Манатарките имат леко орехов вкус, което ги прави перфектни за ориз и паста. Класическото ястие с манатарки е ризотото.

Шийтаке гъбите са най-популярните гъби в Азия. От векове са използвани не само за храна, но и като лекарство. Днес азиатските гъби са достъпни навсякъде по света. Много шеф готвачи ги предпочитат, защото докато се сушат, отделят така приятния умами вкус, който е характерен и за любимия ни Kikkoman естествено ферментирал соев сос. Ако искате да се насладите на умами вкуса, добавете шийтаке гъби към зеленчуците, или ги запечете като гарнитура за пилешко или риба.

Трюфелите са най-скъпите гъби в света. Смятани за луксозна храна, и двата вида – черни и бели, са доста редки. Повечето могат да се открият в горите на Франция, Италия или Австралия. Черните трюфели обикновено се използват като добавка към рибни или месни ястия при самото готвене. Белите трюфели пък се “поръсват” върху вече готовото ястие, за да му придадат харкатерния вкус на трюфели.

5 важни неща, които трябва да знаеш за гъбите

  1. Гъбите винаги трябва да са с мека и невредима повърхност. Краят на пънчето, където режете гъбите, трябва да изглежда свежо и да не е смачкан.
  2. Пресните гъби трябва да са сухи, плътни и меки като кадифе. Ако са влажни или лигави, по-добре ги изхвърлете.
  3. Пресните гъби имат приятен горски аромат. Никога не използвайте гъби, които миришат на мухъл или на гнило.
  4. По-добре е да използвате гъбите, веднага след като ги купите. Ако все пак сте ги взели, за да ги сготвите на следващия ден, измийте ги внимателно и ги поставете върху кухненска кърпа, за да се отцедат добре, след което ги сложете в хладилника.
  5. Сигурно сте чували, че не е хубаво да притопляте гъбите. Е, не е вярно. Без проблем може да го правите, стига да следвате две простички правила: съдът, в който ги топлите, трябва да позволява лесното им изстиване, след което веднага ги сложете отново в хладилника. Трябва да ги притопляте на най-малко 70 градуса, за да може да неутрализирате евентуално появили се микроби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *