fbpx

Философия на чаша японски чай

За западния човек е трудно да разбере съвсем източните нрави и обичай, защото източната култура е по-медитативна и философска. И друг път съм споделяла любопитни факти за чаената церемония, а днес ще добавя още нещо към нея.  Чаената церемония или Пътят на чая съдържа в себе си 4 основни качества:

Wa, Kei, Kei, Jaku – Хармония, уважение, чистота, спокойствие.

Ето какво означават те:

“Wa” означава хармония, и домакина на Чайната церемония ще направи всичко по силите си да я пренесе такава каквато е в природата, в чаената зала и градината, около чаената къща. Всички прибори, които се използват по време на церемонията са в хармония едно с друго. Цветовете преливат един в друг и се допълват, въздействайки благоприятно на сетивата и духа. Чаената градина обикновено се счита за естествено продължение на флората в природата. До най-малкия детайл се усеща хармония и унисон, които резонират на душевно състояние на гостите.

“Kei” представлява уважението. Гостите трябва да уважават всеки аспект от церемонията, независимо от социалния си статут. В чаената зала всички са равни, седят един до друг и ценят внимателното сервиране и грацията на приготвянето на чая. Уважението се изразява във жестовете и движенията на тялото, в цялостното възприемане на текущия момент.

“Sei” означава чистота. Преминавайки през тесния и малък вход на чаената зала, гостите трябва да остаявят пред прага всички грижи и тревоги от ежедневието. По време на церемонията човек се разежда с жизнени сили, отпуска се и се наслаждава на присъствието на приятелите си. Чистотата като символ се проявява още по-ясно при ритуалното почистване на приборите от домакина. Истинските майстори на Чайни церемонии не се водят от мислите и разума, а от чистотата на сърцето .

“Jaku” се превежда като спокойствие. Едва след като първите три концепции (хармония, уважение и чистота) са установени, преживяни и възприети с отворени обятия, то тогава гостите могат да се насладят на пълното спокойствие.

За любопитните споделям още:
Пълна официална чайна церемония

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *