fbpx
барбекю

Барбекюто: по-големият брат на грила

Барбекютата са едно от най-големите удоволствия в живота за много хора. Един от най-известните типове кухня в Америка, популярността на готвенето и храненето на открито нараства в световен мащаб и е добре дошла промяна спрямо стандартното ежедневно хранене преди появата на барбекюто. Бавното приготвяне на пряка топлина придава на храните много характерен вкус. Разгледахме по-отблизо този специален метод за готвене.

Кратка история на барбекюто

Има много митове около етимологията на думата „барбекю“. Вероятно, е произлязло от испанската дума „barbacoa“, която води началото си от диалекта таино на южноамериканските араваки, с които се сблъскват испанците. В периода, в който испанците завладяват Америка, бавното готвене на месо над дим вече е широко разпространена практика в Карибите и надолу по континенталния бряг до Бразилия. Барбекюто се е развило от селските празници, които вероятно са били един от най-ранните видове събирания. Те се провеждат на открито, присъстват много хора и саот ключово значение за семейните и местни празници, както и за някои религиозни тържества.

Преди хамбургерите да станат главен герой на сцената за бързо хранене, пътешествениците спират, за да се хранят, в крайпътни ресторанти с барбекю. Така че, наред с хот-дога, барбекюто е една от първите успешни концепции за храна за вкъщи или за изпът (take-away). И въпреки че САЩ обичат да се хвалят, че това е родното място на барбекюто, то не е измислено там.

BBQ или грил

Най-просто казано, ако има пушек, значи е барбекю. Има много форми на барбекю по света и именно присъствието на дим обединява всички тях. В същото време рилът е разновидност на барбекюто, която включва висока и пряка топлина от въглен, ток или огън, която се предава чрез конвекция. Затова и скарата е по-бързият метод за готвене.

Хората често използват думата барбекю като синоним на скара. Но тези два метода на готвене, всъщност, се различават в няколко отношения. Когато печете храна на скара, я приготвяте точно върху източника на топлина. Когато приготвяте храна на барбекю, я приготвяте бавно, в ароматен дим от източника на топлина. Барбекютата не са за нетърпеливите. 🙂 Трябва да готвите месата по-дълго на барбекю, отколкото на скара, за да постигнете любимия хрупкав и златист ефект. Но си струва да изчакате, защото само така може истински да се насладите на разликата между барбекюто и грила.

По-експериментално настроените любители на барбекю културата имат специални барбекюта с допълнителна камера, където се изгарят дървата – пушилня, която някои наричат смоукър. Горещият дим се изтегля от горящата камера в готварската камера, където месото бавно се приготвя . След това димът излиза от камерата за готвене през специален димоотвод. Големите пушилни имат и голям вертикален “комин” вместо малък димоотвод и могат да се използват за поддържане на топло месо или опушване на риба, например.

Терияки сосове

Независимо дали го наричате барбекю или скара, този тип готвене е още по-приятен с техниката на готвене на Терияки. Храните се мариноват преди печене на скара или бързо се глазират, преди да се сервират. Сосовете Kikkoman Терияки добавят типичния сладко-солен вкус. Само опитайте следващия път, ако още не сте. Силно препоръчваме Kikkoman Терияки BBQ с мед, Kikkoman Терияки със сусам и Kikkoman Терияки с чесън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *