fbpx

Азиатската нова година: форми, злато, десерти. Част 2

Честита година на Металния плъх!

Миналата седмица ви разказахме, че в азиатската култура не само ежедневието, но и храната е носител на определена символика. Азиатците се хранят бавно, изпитвайки наслада от всяка хапка, а масата се подрежда с настроение и мисъл. Неслучайно я наричаме „Храна за щастие“ – за тези народи, това не е просто „ядене“, те имат култура на хранене и традиция на сервиране.

За кръглите форми и зелените зеленчуците. При подреждането на празничната трапеза, китайците сервират всичко в кръгла форма, която е символ на завършеност. Семейството се събира около кръгла маса, която пък от своя страна е символ на единството и семейните ценности. Липсата на ъгли, всъщност, дава възможност на всички да седнат близо един до друг. Част от ястията на празничната трапеза са богати на фибри зелени зеленчуци с дълги листа, например зеленият фасул, който се свързва с парите и просперитета, пресният лук, който символизира „вечност”, а думата за маруля и голям късмет е една и съща. Хората от Северен Китай правят традиционни банички със зеленчуков пълнеж или пролетни рулца, чиято форма, подобна на златни кюлчета, се вярва, че помага да забогатееш.

Златото на плодовете и сладостта в живота. На трапезата за Азиатската Нова година е задължително да присъстват и някои плодове. Запазвайки идеята за кръглата форма, се поднасят мандарини, портокали и помело, защото на цвят са близки до златото. Символи на богатството и изобилието, в самите названия на тези плодове се крият пожелания – портокал, звучи като успех, мандарина като късмет, а помелото звучи като „има“. Китайците вярват, че колкото повече помело изядеш, толкова по-богат ще бъдеш. Според философията на фън шуй, на празничната трапеза трябва да има 12 плода, като символ на всеки месец в годината. Задължително е плодовете да са сладки на вкус, за да носят сладост в живота.

Основно ястие за вярност и внуци. Празничните основни ястия включват цяла риба, като тя може да бъде пържена или задушена в соев сос. Символизира целостта и единството и се приготвя, за да имате добър финал на старата година и охолство през новата. Голяма част от семействата я сервират на самата новогодишна вечеря, но я консумират и през първия ден на новата година. В някои азиатски райони, рибата се заменя с пиле, отново приготвено цяло, като символ на здравата семейна връзка. Патицата по пекински – ястие с вековна история, което се смята за национален символ на Китай, се счита за символ на вярност. Ястията със сладко-кисел сос се приготвят от семейства, които се надяват на внуци. Думата кисел е омоним на внук.

Десертите имат особено важно място на празничната трапеза, защото носят сладостта през годината. Тортите трябва да бъдат кръгли и с много слоеве, за да има изобилие в семейството. Емблематични за тази култура са и Fortune cookies, които се поднасят за различни празнични поводи. Бисквитките са направени за първи път в Киото и носят същия символ като нашата баница с късмети.  

Пожелаваме ти много вкусна и изобилна Нова година!

И внимавай какво ще сервираш на трапезата довечера, за да не ядосаш Металния плъх! 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *