fbpx

Как да изчистим къщата по японски

Много хора се възхищават на японския минимализъм, но имаме ли куража и възможността да го приложим в собствената ни къща? Или поне да свалим от гърба си/от дома си бремето на ненужните вещи. Ще се опитам да дам 6 основни съвета как може да стане това, без да сме максималисти 🙂

 1. Осъзнатост

Да осъзнаем, че можем да живеем без купищата несметни, неизброими вещи – дрехи, одеала, покривки, обувки, колани, чанти, сувенири, картички, книги и т.н.

 2. С 50 % по-малко

Дрехите, книгите, документите, домашния текстил, кухненските съдове – това са основните групи вещи, с които си имаме работа. Приемете истината – трябва да ги редуцирате с 50 %! Това е програмата минимум, който може повече, още по-добре. Една от най-тежките бариери по новия път на минимализма. Жокер за книгите – започнете да четете книги от електронен четец, а хартиените подарете на библиотека. Най-трудна е групата „вещи за спомен”, но и с нея трябва да се преборим.

3. Минимализъм не значи отшелничество

Минимализмът е простота, чистота, лекота, спокойствие, сдържаност, хармония в обстановката. Но това в никакъв случай не значи да се превърнем в монаси и аскети. Нека се опитаме да се заобиколим само от вещи/мебели/предмети/дрехи/обувки, които НАИСТИНА ни трябват и ни носят РАДОСТ.

4. Центърът на живота

Нека изясним си кои са основните ценности и цели в живота ни в настоящия период, в който се намираме. След това нека определим 3-те най-важни приоритети и да построим около тях скелето на нашите нужди. После да направим списък на вещите и навиците, от които можем да се откажем без да съжаляваме и нека го следваме!

5. Претърси всеки ъгъл

Нека претърсим всяко кътче на апартамента и да поставим на съмнение всичко, което ни се изпречи пред очите/попадне в ръцете ни. Ненужните вещи – вън! Ако се колебаем за някои – можем да ги сложим в кашони и да ги складираме на тавана за известно време, след известно време пак да ги преоценим. Но, нека внимаваме – да си поставим лимит –  не повече от 3 кашона вещи под съмнение.

6. Умението да казваме „Сбогом”

„Сбогом, завинаги!” – умението да се разделяме с вещи и хора може да се присъщо на някои характери, но аз смятам, че то се учи. И даже е задължително да се научим да пускаме неща, които сме сграбчили силно и сме се привързали към тях, сякаш от тях зависи животът ни.

Живеем във време на изобилие, в което материалното е изнесено в култ, това се отнася особено за западния начин на мислене. Ако се освободим частично от тежестта на материалите вещи, ще отворим място за нови неща – преживявания, навици и приятели. Да действаме и да направим от задръстения си дом чисто ново жилище, ако не съвсем точно, поне близо до японския минимализъм!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Kikkoman България @ 2021. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.