Как сте след дългите празници? Изпратихме старата, посрещнахме новата година и… започваме с нови сили всеки в своето си поприще да работи. Като казах “работа”, първата ми рецепта за 2015 година ще бъде малко по-дълга и малко по-сложна, но затова пък е превъзходна! Както обичам да казвам: “Слагаме готварските престилки, изваждаме Кикоман соевия сос – нашият главен герой, подреждаме останалите продукти на масата и запретваме ръкави. Японската ми рецепта прилича малко на българската кухня и затова съм я кръстила “Зеленчукови банички”. Ето я и нея:
Необходими продукти:
400 г замразено бутер тесто
2 скилидки чесън
2 с.л. фъстъчено олио
400 г замразени зеленчуци, нарязани на лентички
1 глава лук, нарязан на филийки
50 г замразен крехък зелен фасул
2 с. л. Кикоман натурален соев сос
1 с.л Кикоман Терияки марината
1 яйце
1 с.л. нарязан магданоз
4 с.л. мляко
сусамови семена
бял пипер и сол
За пърженото тофу
250 г тофу
брашно за поръсване
1 скилидка чесън
2 с.л. сос Уорчестър
1 с.л. Кикоман натурален соев сос
бял пипер и сол
олио
За сметаната:
1 с.л. сметана
2 с.л. прясно мляко
захар
Разстиламе тестото и го нарязваме на няколко ленти с широчина около 5 пръста. Нарязваме чесъна ситно. Затопляме фъстъченото олио и изпържваме леко зеленчуците, зеления боб, лука и чесъна. Наливаме соевия сос и Кикоман Терияки маринатата и намаляваме температурата на котлона. Махаме тигана от печката.
Слагаме по малко от зеленчуковата плънка, поръсваме отгоре със сусам, пипер и сол. Завиваме баничките и ги намазваме отгоре със смес от белтъците, разбити с прясното мляко. Наръсваме ги със сусам и печем в предварително затоплена фурна с вентилатор на 210 градуса Целзий за 6 минути. След това на обикновен реотан на 180 градуса още 15 минути.
Нарязваме тофуто на 10 равни по размер парчета, овкусяваме и овалваме в брашно. Изстискваме чесъна в преса и го смесваме със сос Уорчестър и Кикоман натуралнен соев сос.
Затопляме олиото в тиган, като внимаваме да не стане много горещо. Изпържваме тофуто от двете страни.
Смесваме сметаната и млякото и подправяме със захар.
Оставяме баничките да изстинат частично и ги нарязваме на порции. Сервираме ястието на плато – зеленчуковите бутер банички, тофуто и соса.
За любопитните нека си припомним:
Супер салата от Япония с риба тон