А това е поредната вкусотия, приготвена от Люси Евтимова от Lussi’s World of Artcraft специално за нас – ястие като от ресторант само за 20 минути, с което и стомахът, и очите ще са пълни.
Детайли
Порции
2 души
Време за подготовка
15 минути
Време за готвене
20 минути
Съставки
250-300 г сьомга
1 с.л. лимонов сок
лют пипер на люспи
олио
Съставки за гарнитура
1/2 ч.ч. ориз
1/2 малка глава броколи
шепа сушени гъби шийтаке
1 скилидка чесън
Приготвяне
- В тенджера слагате ориза и вода, като водата е в съотношение 3 към 1 спрямо ориза. Слагате няколко капки олио и сол на вкус и оставяте ориза да се свари по метода на абсорбирането, като първоначално го кипвате, а след това оставяте на тих огън, под капак и го разбърквате периодично, докато поеме цялата течност.
- Нарязвате рибата на порции и слагате в подходяща тавичка, в която сте сложили малко олио на дъното. Слагате парчетата сьомга, като отгоре намазвате от ароматния Kikkoman Терияки марината с чесън и мед. Завършвате с лимоновия сок и лют пипер и слагате да се пече на 180 градуса за около 12 минути.
- През това време бланширате броколите в кипната, подсолена вода за около минута, а след това отцеждате и изплаквате със студена вода.
Всички останали стъпки и детайлното им описание може да видиш в блога Lussi’s World of Artcraft.