Не сме открили отговор на въпроса качамак или полента, но със сигурност, което и да избереш за тази рецепта, няма да сбъркаш. Съставките са наистина прецизно подбрани, комбинацията води до страхотен наситен вкус, а за теб остава само да изчакаш времето за мариноване. Приятен апетит!
Детайли
Порции
4
Време за мариноване
4 часа
Време за приготвяне
30 минути
Калории
232 kcal
Необходими продукти за скаридите:
400 г големи скариди, почистени
1 с.л. соев сос Kikkoman
лют сос на вкус
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
2 стръка пресен лук, ако е в сезон, нарязан на ситно
1 с.л. кетчуп
Необходими продукти за полентата:
75 мл прясно мляко
200 мл пилешки бульон
40 г полента или качамак
10 г масло
10 г маскарпоне
10 г чедър, настърган
60 г зърна сладка царевица
черен или бял пипер на вкус
Необходими продукти за пилешкия сос грейви:
250 мл пилешки бульон
1 звезден анасон, по желание
1 ч.л. соев сос Kikkoman
1 с.л. течна сметана
Приготвяне
- Смесете всички съставки за скаридите в купа. Добавете скаридите в нея и оставете да се мариноват в хладилник за поне четири часа.
- Изсипете млякото и пилешкия бульон за полентата в тенджера. Оставете сместа за заври и започнете да добавяте полентата на части, като разбърквате постоянно. Гответе 5 минути, докато сместа се сгъсти и стане гладка.
- Добавете маслото, маскарпонето и чедъра и гответе още 10 минути, като разбърквате и се стремите полентата да не стане на бучки. Ако сместа се сгъсти прекалено, добавете малко гореща вода, за да я разредите.
- Добавете сладката царевица и гответе още 5 минути. Сместа трябва да има средно течна консистенция и да е гладка. Ако е твърде гъста, на този етап можете да добавите още мляко. Подправете с черен или бял пипер на вкус и дръжте на топло.
- За да направите грейви, изсипете пилешкия бульон в касерола с анасона и оставете да ври, докато се редуцира до около 80 мл. След това добавете соевия сос Kikkoman и сметаната.
- Запържете скаридите за около 3-4 минути от всяка страна. Докато ги готвите, изсипете при тях сока от един лайм.
- Изсипете полентата в купички, отгоре поставете по няколко скариди и добавете от грейви соса.
- Финален щрих може да добавите, като посипете с черен сусам.