Сакето е традиционна японска напитка и всъщност напитка, която носи световна популярност на Страната на изгряващото слънце. Ако трябва да я сравним с някой български вкус, може би се доближава най-много до сухото бяло вино. Може да се сервира и студена, но и топла. А ето още 5 интересни факта за сакето, които може би не знаете.
Само 4 съставки
За да си направите саке, няма да са ви необходими повече от 4 съставки. Това са ориз, вода, плесен и мая, е, и вода, но тя не се брои. Може да ви се струва странно, че в тази напитка с хиляди вкусове се съдържат само 4 елемента, но тяхното различно съчетаване и процесът на ферментация, да прочели сте правилно, не дестилация, създават нейната комплексност.
Подобно на виното
Сакето не е толкова силно и остро на вкус като джина, водката или други подобни спиртни напитки. То има средно алкохолно съдържание от 15-16%, което е на няколко пункта над някои вина.
Може да се използва за готвене
Сакето се използва много успешно в кулинарията, като например средство, което да намали миризмата на риба. Също така, утайката, която остава при процеса на създаване на саке, се нарича „касу“ и може да се използва за приготвянето на традиционна японска супа с кашу „касуджиру“.
Има хиляди вкусове и аромати
Подобно на виното, сакето има хиляди вкусове и аромати. Ако си мислите, че ароматът на напитката е на ориз, като основна съставка, ще ви кажем, че тя няма нито вкуса, нито аромата на ориза.
Не съдържа сулфити и хистамин
Напитката не съдържа сулфити, тъй като се пастьоризира и няма нужда от консерванти. А ако ви е писнало от виненото главоболие, не се притеснявайте, такова няма със сакето, тъй като нивата на хистамин в него са много ниски.