Детайли
Порции
4 човека
Време за мариноване
40 минути
Време за приготвяне
100 минути
Калории
1902 kJ / 454 kcal
Съставки за маринатата на месото
5 ч.л. мед
1 ч.л. балсамов оцет
2 с.л. чесън на прах
2 с.л. смлян джинджифил
1 ч.л. зехтин
Съставки за гарнитурата
400 г дребни пресни картофи
4 скилидки чесън
12 чери домата (=около 120 г)
100 г зелен фасул
1 ч.л. зехтин
сол, прясно смлян черен пипер
Приготвяне
- Подготовка на месото. Сложете местото в тенджера с вряща вода и го оставете за около 10-ина минути. След това го измийте със студена вода и го подсушете с кухненска хартия. “Набоцкайте” с вилица пилешките бутчета, като внимавате да не е много дълбоко.
- Мариноване. Сложете състваките за маринатата в купа, и ги разбъркайте добре. След това сложете местото, като добре “масажирате” всяко бутче, за да поеме максимално от маринатата. Покрийте с домакинско фолио и оставете да се маринова за около 40 минути.
- Малко преди да изтекат минутите за мариноване, загрейте фурната на около 200 градуса. Когато достигне желаната температура, сложете месото в тава, разположете около него картофите и чесъна и оставете във фурната за около 20 минути. Запазете в купичка остатъка от маринатата.
- Извадете тавата и обърнете бутчетата, за да се изпекат и от другата страна. Добавете доматите. Намажете обилно бутчетата с марината, а остатъка от нея поръсете върху картофите и доматите.
- Върнете тавата във фурната, като увеличите температурата до 230 градуса. Оставете да се готви около 10-15 минути. Междувременно сотирайте леко на тиган с мазнина зеления фасул и го овкусете със сол и черен пипер.
- Извадете тавата от фурната, добавете зеления фасул и с помощта на лъжица полейте още веднъж обилно със соса от самата тава месото и зеленчуците.