Какво е крамбъл? Това е хрупкав английски десерт от хлебни трохи и задушени плодове. Крамбълът може да се приготви и в солен вариант – тогава не е десерт, а предястие.
Този вкусен ябълков сладкиш ще удиви вашите гости заради участието в продуктите на соевия сос, който сме свикнали да използваме в солени ястия. Гарантирам ви превъзходен вкус 🙂
Пълнеж
8 малки сладки ябълки
75 г пудра захар
50 г масло
1 лимон
2 с.л. Кикоман соев сос лайт
Топинг
60 г брашно
60 г пълнозърнести овесени ядки
40 г кафява захар
60 г замразено масло
щипка индийско орехче
щипка канела и ванилия
Начин на приготвяне
Загряваме фурната до 180 градуса С. Обелваме ябълките и ги нарязваме на кубчета. Поливаме ябълките с лимоновия сок. Това ще ги предпази от покафеняване и ще станат по-вкусни.
Смесваме маслото и захарта в тиган, загряваме го на ниска температура, докато сместа започне да става светло кафява до златиста. Добавяме Кикоман соевия сос.
Добавяме ябълките и готвим още около 10 минути. През това време приготвяме топинга. В голяма купа смесваме брашното, овесените ядки, кафявата захар и подправките. Натрошаваме с пръсти студеното масло. Разбъркваме цялата смес с пръсти, за да се получат големи трохи.
Когато ябълките са готови, ги изсипваме в подходяща тавичка. Върху тях с ръка поръсваме хлебните трохи. Печем във фурна за 30 минути на средна температура.
По желание – за още по-плътен вкус – можете да добавите към хлебните трохи натрошени ядки – орехи или лешници.
Сервираме със сметана.