fbpx

Изсуши си сам: изкуството на есента

Стрехи с клонки, окачени със сърцевидни райски ябълки, са класическа есенна сцена в японската провинция. Подобно на кленови листа, ярко оранжевото на райската ябълка изпъква на фона на земните тонове на селските къщи, заобиколени от оризови полета. Тъй като цветните есенни листа след това отстъпват място на приглушената зима, райските ябълки също губят цвета си, докато накрая станат готови за ядене.

Крайният продукт от този едномесечен процес на сушене се нарича hoshigaki и се смята за меден деликатес в цяла Япония. Тъмнокафявата кожа е набраздена с меки бръчки. Покрита с тънък бял прах от кристализирана захар, обвивката има дъвчаща текстура и поразително сладък вкус. Богатата му сладост, но изтънчен вкус го правят незабравимо лакомство. Ето как да направите своя собствена хошигаки тази година, с няколко, все пак, модерни съвета по пътя.

Традицията на сушене

Сушенето на плодове в Япония отдавна е начин за запазване и удължаване на добива от реколтата. Хошигаки се развива по-специално през периода хейан (794 г. до 1185 г. сл. н. е.) като начин не само да се удължи срокът на годност на райската ябълка, но и да се подобри цялостният вкус и ядливост на по-стипчивите плодове. Hachiya, например, е твърде горчива, за да се яде сурова, докато не достигне близък до каша стадий на зрялост, което затруднява продажбата на производителите. Но процесът на сушене променя вкуса, като прави горчивите танини неразтворими, позволявайки приятна сладост, която е много по-продаваема.

Традиционният процес на сушене обаче е дълъг и прецизен. Обикновено започва в края на октомври или ноември и се състои от две части: първо етапът на подготовка и след това “масажът”.

Първият етап е сравнително по-кратък от последния, но включва още няколко стъпки. За да започнете, старателно измийте и изсушете райската ябълка, преди да отрежете листата, оставяйки около един-два сантиметра или повече от стъблото настрани. От стъблото завържете връв или дебел конец с достатъчно дължина, оставена за окачване, около два-три метра. Повече от една райска ябълка може да се завърже на една и съща връв, стига да не се допират. След това потопете за кратко цялата райска ябълка в тенджера с вряща вода, за да почистите открития плод. Накрая закачете творението си някъде на открито – стреха в двор или балкон, за да може да попива максимално слънчева светлина. След това оставете райските ябълки да се сушат за около шест до седем дни.

След като кожата им започне да се втвърдява, е време да започне петседмичният етап на “масажиране”. Масажирането е от решаващо значение за постигане на перфектна текстура и за подпомагане на процесите на консервиране и кристализация на захарта. Можете да масажирате райска ябълка през ден или през няколко дни. През този период е от съществено значение внимателно да избършете плесента, без да нарушавате образуващите се кристали бяла захар. Имайки предвид всичко това, общо сушенето на райска ябълка отнема около шест седмици.

Вкусове, употреби и ползи

Въпреки че често се яде само по себе си или заедно с чаша зелен чай, хошигакито има и различни традиционни сладкарски изделия и новогодишни ястия, които използват естествената му сладост. През зимните месеци също е обичайно да видите сушените плодове в сезонни салати, селекции от колбаси или маринати и сосове.

Докато по-младите поколения са склонни да казват, че хошигаки е твърде сладко само по себе си, по-възрастните хора често твърдят, че естествената сладост осигурява здравословна форма на енергия. Богатото на фибри хошигаки подпомага храносмилането и също така е богато на хранителни вещества. Въпреки че плодът губи по-голямата част от естествения си витамин С по време на процеса на сушене, той все още е добър източник на калий и витамин А.

Изсушете го сами

Поради трудоемкия процес на сушене, хошигаки може да бъде скъп, ако се купи от магазин или пазар. В японската традиция хошигаки често е сезонен домашен подарък, даван на приятели и съседи. В наши дни, обаче, райските ябълки не се нанизват за сушене навън поради страх от замърсяване. Вместо това процесът на сушене се пренася на закрито и райските ябълки се окачват на сухо място, като например прозорец с пряка слънчева светлина.

Следването на традиционния процес може да бъде релаксиращо есенно хоби. Подобно на обикновеното сушене, стипчивите райски ябълки като хачиите са за предпочитане, тъй като не могат лесно да станат по-сладки, освен ако не са изсушени.

За да започнете, просто обелете и нарежете райската ябълка на плоски тънки ивици. Пречистете ги в тенджера с вряща вода за няколко секунди, преди да ги поставите на един слой върху лист за печене, след което го прехвърлете на сухо място с пряка слънчева светлина. Тъй като повърхността на тънките ивици райска ябълка е по-голяма, процесът на сушене се ускорява до около седмица.

Топчета от сушена райска ябълка и пекан

Превърнете вашите сушени райски ябълки във възхитително есенно лакомство с тези вкусни топчета от сушени райски ябълки и пекан. Приготвят се лесно и издържат в хладилника около седмица. Заменете орехите пекан с всякакви ядки по ваш избор и добавете допълнителни ядки по избор за хрупкаво покритие.

Съставки:

8 сушени райски ябълки

1 чаша цели пекани (или ядки по ваш избор. Използвайте допълнителни ядки за покритието, ако обичате допълнително хрупкаво)

3 с. л. пресен портокалов сок

2 с. л. кленов сироп

1 с. л. несолено масло

1/2 ч. л. канела

1/4 ч. л. джинджифил на прах

1 щипка фина морска сол за захарно покритие

2 с. л. кленова захар или светлокафява захар

щипка фина морска сол

Метод на приготвяне

  1. Поставете малка тенджера на среден огън и добавете маслото, пеканите и щипка сол. Разбърквайте регулярно, за да осигурите равномерно препичане и да предотвратите изгарянето на ядките от едната страна.
  2. Продължете да печете пеканите за около 5 минути или докато са леко препечени и ароматни. Свалете тенджерата от котлона и оставете пеканите да се охладят.
  3. Докато пеканите се охлаждат, изцедете сока от един портокал. Прехвърлете печените пекани в блендер или кухненски робот и пасирайте фино. Нарежете сушените райски ябълки на по-малки парчета и добавете нарязаните райски ябълки и останалите съставки в блендера, разбийте, докато сместа образува гладка и гъста паста.
  4. За да направите захарното покритие, смесете 2 с.л. кленова захар с щипка сол. Разстелете тази смес на тънко върху равна повърхност. Оформете тестото от райска ябълка и пекан на топки с диаметър приблизително 2,5 см, след което оваляйте всяка топка в покритието от кленова захар, докато се покрие равномерно. Прехвърлете всяка покрита топка в чиния за охлаждане или сервиране. По желание, оваляйте покритите с кленова захар топки в друга порция смесени ядки за хрупкаво покритие.
  5. Поставете топчетата райска ябълка в хладилника и ги оставете да се охладят за около 1 час преди сервиране. Това ще позволи на вкусовете да се смесят и топките ще се стегнат до идеалната консистенция.

Тази статия достига до вас, благодарение на metropolisjapan.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *