fbpx

Какво пият японците по празници

Японците, подобно на нас, са ценители на добрите алкохолни напитки и обичат да гарнират храната си с хубаво питие.

Вижте какъв алкохол ще сложат на трапезата си японците за предстоящата азиатска Нова година.

  • Разбира се – саке (наричано още Nihonshu)

Може би най-традиционната японска алкохолна напитка. Нарича се още оризиво вино, а ако е по-силно – и оризова ракия. Произвежда се от ферментирал ориз. Сакето е определяно като оризово вино, защото вкусът му може да наподобява винения, но всъщност то се приготвя посредством процесите, използвани в пивоварството.

Има по-леко (около 13-15 градуса) и по-силно саке (20 или повече градуса), като едното обикновено се консумира лятото, а другото – зимата. Сакето се пие както подгрято, така и студено. Професионалните дегустатори различават около 90 различни аромата в тази напитка.

  • Бира

В Япония се пие страшно много бира – японците я обожават. Тя е задължителен старт на вечерта, независимо дали след това ще бъде последвана от друго питие.

Днес Япония е сред водещите страни по производство на бира. Произвеждат се всякакви бири – светли, тъмни, сезонни, силни и по-слаби. В Япония съществува по-лека и евтина версия на бирата – хапошу. Тази напитка обикновено се предпочита от дамите. Вкусът й е подобен на бирения, но е по-разреден и лек.

  • Shochu

Тази напитка представлява продукт от дестилацията на саке и съдържа около 40 градуса алкохол. Може да се произвежда не само от ориз, но и от други култури – пшеница, елда, царевица, ечемик, а така също от сладки картофи, пъпеши, тикви и др. Специфичният вкус идва оттам, че като ферментиращ агент се използва винаги оризовият малц (на японски “коджи”), същият, който се употребява и при направата на саке.

  • Японски сайдер

Изключително полулярен като междинно леко питие.

Може да е с ниско съдържание на алкохол или безалкохолен. Доста е популярен сред японците – може да е с вкус на лимон, грейпфрут и много други.

  • Awamori

Awamori е алкохолна напитка, уникална за Окинава. Произвежда се от дългозърнест ориз и не е пряк продукт на варене, а на дестилация. Процесът на производство напомня този на shochu.

  • Umeshu

Уникално японско питие – вид вино от сини сливи. Има сладък вкус – много е пивко и ароматно. Пие се както чисто, с лед например, така и под формата на различни коктейли.

  • Momoshu

Специален традиционен японски прасковен ликьор. Алкохолното му съдържание не е високо – достига до 9-10%. Много вкусно и ароматно, това питие намира място и в много коктейли.

  • Amazake

Много популярна в Япония нискоалкохолна напитка, произведена от ферментирал ориз. Обикновено се пие топла и е по-разпространена през зимата. На цвят е бяла и мътна, а на вкус е сладка и много интересна.

  • Уиски

Японците пият и много харесват уискито. Пие се както чисто, така и съчетано с разредител и различни храни. Много е популярно съчетанието на уиски с газирана вода и лимон (лайм) – това е доста популярен коктейл в Япония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *