Кой не обича да похапва вкусни десерти?
Представяме ви лесен, но изключително фин и вкусен японски десерт. Това е така нареченият суфле чийзкейк – оригинална японска рецепта, изключително популярна там, а вече и на много места по света.
Широко известен из различните страни, този десерт обира овациите. Харектерен е с това, че изисква отделно разбиване на белтъци и жълтъци и се пече на водна баня.
Необходими продукти:
- 8 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 80 гр. масло – размекнато
- 8 с.л. прясно мляко
- ванилия
- 1 ч.ч. брашно
- 300 гр. крема сирене
- 2 с.л. царевично нишесте
Най-удобно ще бъде, ако използвате форма с падащо дъно. Големината й изберете сами – зависи колко “висок” желаете да е чийзкейкът ви. Покрийте я с хартия за печене, която е намаслена, за да нямате след това трудности при изваждането на чийзкейка.
Имайте предвид, че има опасност при надигане чийзкейкът ви да “прелее”, така че е добре да облепите и стените на формата с хартия за печене, по-висока от тях. Така подготвена, облепете формата отвън с алуминиево фолио, защото ще печем сладкиша на водна баня.
Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте всички продукти без захарта заедно с жълтъците на гладка смес. Използвайте миксер или пасатор.
Белтъците разбийте до твърд връх заедно със захарта.
След това внимателно прибавете белтъците към другата смес и разбъркайте нежно до пълно инкорпориране.
Готовата смес изсипете във формата, която сложете в голяма тава, пълна с гореща вода. Печете в предварително загрята фурна на 150-160 градуса за около час. По някое време на печенето проверете с клечка или метален шиш. След изключване, оставете сладкиша във фурната още известно време, за да не спадне. Преди разрязване охладете добре поне за няколко часа.
Да ви е сладко!