fbpx

13 за щастие с Жана

Как започна всичко? Кой или какво отприщи увлечението ти по готвенето?

Опитите ми за готвене датират от над 20 години и първоначално не бих ги нарекла особено успешни. Всичко се случи постепенно и май нямаше някакво видимо отприщване. Като почна да ми е вкусно това, което приготвям, започнах да си вярвам повече и следователно да готвя повече.

Дълъг ли е пътят от първото готвене до това интервю?

През погледа на някой столетник нищо не е.

Кой е най-големият ти учител в кухнята?

Може би това е инатът. Като видя нещо интересно, ми се приисква да го направя. Ако не се получи от раз, се проявява скорпионският ми инат, така че “Няма, ще стане!” ми е най-големият учител в кухнята.

Има ли вкусната рецепта тайна?

През годините си дадох сметка, че готвенето “защото трябва” не ми се получава. Моята лична тайна е да готвя когато ми се готви. Ако не ми се влиза в кухнята, филия с лютеница върши работа. 🙂

Коя е подправката, която може да оправи всяко ястие?

Ако не се използва правилно, едва ли има универсална подправка, която да спаси всяко ястие. И все пак – чесънът и пушеният червен пипер правят чудеса. Ако и те не свършат работа, ни остава чувството за хумор. 🙂

Защо соев сос? Кое е любимото ти ястие със соев сос?

Соевият сос е с изключително мек вкус и придава на ястието богат аромат. На прима виста свързвам соевия сос със суши, така че залагам на този отговор.

Има ли ястие или рецепта, която никога не би дръзнал да направиш?

За точна рецепта не се сещам, но не бих убила животно, което след това да сготвя (освен ако от това буквално не ми зависи животът).

А кое е онова нещо, което превръща ресторанта в нещо повече от помещение, в което можеш да си поръчаш храна?

С моя съпруг толкова сме свикнали с The Friendly Bear, че ни е трудно да я погледнем отстрани. Клиентите ни обаче ни казват, че влизайки вътре, усещат уют, топлина и любов към детайлите. Което означава, че сме си свършили работата и Френдли Беър е не просто ресторант, а къща, мечешка топла бърлога 🙂

Кое е общото между успешен ресторант и успешна връзка?

Вярата и любовта. Ние обичаме нашата мечешка къща и искрено вярваме в нея и нейното развитие. А докато това го има, и нея ще я има.

Кой е онзи кулинарен трик, с който винаги можеш да омилостивиш любимия?

Пълнени чушки с кайма и ориз и е мой! 🙂

Как се задържа интересът на хората толкова време?

Стараем се да правим промени в менюто всеки месец, за да има и от любимите им неща (като супата от свински джолан, маринованите ребърца и Нутела чийзкейка), и нови предложения, съобразени със сезона. А извън менюто – нашата концепция беше Френдли Беър да е тихо и уютно място, където да седнеш на спокойствие, да си поговориш и хапнеш. Мисля че успяхме да създадем именно това – лишено от претенции място; място като вкъщи.

С какво щеше да се занимаваш днес, ако не умееше никак да готвиш?

Бих се грижила за животни и щях да поощрявам Георги (съпругът ми) да ми готви 🙂

Сподели 3 неща, които феновете не знаят за теб.

Хобито ми е да снимам графити. Всеки ден вървя пеша поне по час и половина. Музиката е много важна част от моя живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *