fbpx

10 неща, които можете да си купите само в Япония

Днес глобализацията повече от всякога елиминира всякакви граници. Въпреки това, все още има много стоки, джаджи и дрънкулки, които можете да намерите само в определени страни. Ако сте на екскурзия в страната на изгряващото слънце, ето какво можете да си купите там.

Амулети омамори

Омаморите са амулети за късмет, които се продават в светилища. По време на изпити много ученици закачат на раниците си омамори за академичен успех.

Традиционни чаени конфекции

Японските сладки уагаши съществуват още от Едо епохата. Леки и вкусни, те обикновено се сервират с чай и много често се консумират на японските чаени церемонии.

Саке и други японски ликьори

Японците са сред най-добрите производители на алкохолни напитки в света. Не пропускайте да опитате всички местни напитки включително и по-широко разпространените сред туристите саке и плодови вина — Suntory’s Yamazaki Single Malt — някога носило титлата “най-добро уиски в света”.

Matcha — японски зелен чай

Япония култивира чай повече от хилядолетие и е сред най-добрите производители на чаени листа. Matcha обикновено се използва в Япония и Китай за чаени церемонии, но може да се добавя и в десерти и напитки, заради здравословните си качества и за придаване на вкус.

Японско облекло

Традиционното японско облекло е сред най-популярните сувенири за чуждестранните туристи. За да не зарежете дрехата в гардероба, където само ще събира прах, си купете аксесоари, които да завършват тоалета ви — haori (кимоно с дължина до бедрото) в допълнение с дънки и тениска или kanzashi (аксесоар за коса). Разбира се, съвременната японска мода и изгряващите японски дизайнери също са опция и не по-малко ексклузивни.

Ръчно изработена японска керамика

Красива керамика можете да откриете в специализирани бутици и даже в молове. Чаени чаши, поставки за клечки за хранене и кухи съдове за туршия, сосове и подобни са практични и лесно преносими.

Луксозна козметика

Много видове японска козметика са глобално достъпни, като например луксозните марки Шу Уемура и Шисейдо, но други са недостъпни. Някои продукти, като гелът са татуиране на вежди, не са широко разпространени извън Източна Азия. Това ги прави перфектни за сувенири.

Аниме и манга

В сравнение с други региони пазарът за манга, аниме и свързани стоки в Япония е огормен. Те се пускат в продажба много преди да бъдат преведени и публикувани другаде. Седмичните издания на манга списанията, аниме артикулите и ДВД-тата са страхотни сувенири!

Японски музикални инструменти

Японската лютня (shamisen) е добър подарък за всеки музикален колекционер. От друга страна цитрата (koto) или арфата (kugo) са по-подходящи за онези, които имат достатъчно пространство в дома си за тях.

Текстилни изделия аizome

Aizome е синият нюанс, получен от определен вид японски индигови бои. В днешно време тази традиционна техника на боядисване все още се използва от малък брой занаятчии, което го прави едновременно рядко срещан и по-красив от автоматично създадените цветове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *