Завършвам серията от „здравословни“ препоръки, които ще ни направят по-фини, по-щастливи и по- на „ти“ със себе си в годината на Огнения петел с няколко важни съвета към коня, овцата и маймуната
Жизнерадостни, умни, даровити и самоуверени, цитрусите са жизнената сила, която ще поддържа бистрия ум и силния дух на конете (1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014) през тази година. В менюто им задължително трябва да присъстват телешко месо заедно с портокали, мандарини, грейпфрути, лимон дори… Всички познавате обичайните заподозрени от семейството на цитрусите, затова тук ще ви предложа един по-непознат представител на тази група, който съм сигурен, че артистичната порода на коня ще оцени – Ръката на Буда. Тъй като не разполага с богата месеста част и не съдържа много сок, от Ръката на Буда се използва най-често ароматната ѝ кора. За разлика от лимона, сърцевината не е горчива, а това прави цитрусът идеален за подслаждане на различни ястия и напитки. Ароматът на лимон и свежият цвят го правят фантастична добавка за алкохолни напитки като водка и джин, към които спокойно може да добавите свежо пръстче от “ръчичката на Буда”. А за телешкото, което влиза задължително във вашата диета тази година, направете цитрусова марината като добавите настърганата кора на плода в дип от соев сос.
Родените под знака на Овцата (1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015) тази година ще имат силна нужда от различни видове ядки за да не пада високата емоция и страст, с която обикновено са заредени. За тях са много подходящи кашите от овесени ядки и пшеничните зърна – покълнали, сварени или приготвени с месо. Ноооо, за да бъде не само полезно, а и вкусно предлагам по-често да си правите един страхотен апетайзър, който върви много добре с питието ви преди вечеря, а именно кашу със соев сос и сусам. Нужни са ви 2 супена лъжица зехтин или олио, две звезди анасон, една пръчка канела, една супена лъжица пипер, щипка копър, 1 супена лъжица кафява захар, 1 супена лъжица соев сос, щипка карамфил, 3 чаши сурово кашу и 2 чаени лъжички сусам (за предпочитане черен, но в край на краищата – какъвто има в магазина J). Приготвянето е лесно – загрейте предварително фурната на 220 градуса. Отделно загрейте олиото и сложете в него звездите анасон, канелата, пипера, копъра и разбърквайте в продължение на минута. Махнете тигана от огъня и добавете захарта, соевия сос и карамфила. Добавете и една супена лъжица вода и бъркайте, докато захарта се разтопи. Прибавете кашуто и разбъркайте за да се покрие добре със сместа. Разстелете вече овкусеното кашу върху хартия за печене и поръсете със сусамовите семена. Печете във фурната около 15-20 минути.
В годината на Огнения петел Маймуната (1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016) също трябва да наблегне на ядките. Ако искат да отслабнат маймуните трябва да включат в менюто си най-вече млечни продукти, орехи, овесени ядки, домати и сливи, както и бобови култури.
Специално на вас бих искал да разкажа за хубавия български червен домат и как той може да се превърне в прекрасна лятна вечеря с японска нотка.
Зрелите домати развиват богат „умами“ вкус, когато се гриловат със соева марината, а мицуба – японския еквивалент на магданоза – им придава мека и много приятна свежест. Ето как да си приготвите прекрасна японска вечеря за ваш и вашите гости в една чудесна лятна вечер. За около 6 до 8 порции са ви необходими четвърт чаша зехтин, 5 скилидки ситно нарязан чесън, 3 супени лъжици соев сос, 1 чаена лъжичка пипер, 1 чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица Yuzu kosho (Изненадах ви нали? Това вероятно няма да намерите в магазина, но може да го заместите с лъжица чили сос с няколко корички настъргана кора от лимон), 4 средни домата, нарязани на кръгове, 1 чаша едро нарязан магданоз (включително стъблата). Смесете маслото, чесъна, соевия сос, пипера, солта и Yuzu kosho. Добавете доматите и ги омесете със сместа, така че да се покрият добре и от двете страни. Оставете си в чиния да се мариноват на стайна температура за около 15 минути, докато загрявате скарата.
Сложете нарязаните домати на най-горещата част от грила, докато обгорят леко (около 2-4 минути). После ги обърнете и с лъжица разпределете върху тях останалата марината. Продължете да ги обръщате от едната и другата страна, докато доматите леко се карамелизират. Това ще ви отнеме окол 7-8 минути. Поръсете с магданоз и сте готови. Обещавам, че гостите ви често ще искат да приготвяте от същото, така че пригответе скарата и се заредете със зрели домати!
Това е от мен – бъдете здрави, жизнерадостни и фини, без да се налага да се лишавате от мириса и вкуса на живота, който носи едно добре приготвено ястие 🙂 !