Макар времето засега да е топло есенно и въобще не е зимно, често мислим за рецепти с тиква. Диетолози и специалисти по здравословно хранене я препоръчват, защото е богата на калий, калций, магнезий, желязо и фосфор, витамини от групата В, С, А и РР. Тя съдържа също пектини, които помагат на храносмилателната и отделителната система. Много е подходяща и при диабет. Е, след тази мини лекция да преминем на рецептата, че сигурно вече сте огладнели 🙂
Необходими продукти
1 тиква или половинка, ако е голяма, обелена и нарязана на парчета
1-1/2 с.л. сух розмарин
1 с.л. сух босилек
1 с.л. сухо шери
1 ч.ч. прясно мляко с ниска масленост
3 с.л. Кикоман соев сос лайт
По желание малко сметана
Нарязани на дребно орехи
Начин на приготвяне
Нарязваме тиквата на кубчета около 2-3 см. Спипваме 1 ½ ч.ч. вода в голяма тенджера. Оставяме водата да заври и сипваме в нея босилека и розмарина. Добавяме тиквата, слагаме капак, намаляваме температурата и варим около 40 минути или докато тиквата омекне до готовност. Внимателно разбъркваме от време-на време, за да не загори.
Отсипваме 1 ч.ч. тиква. Пасираме останалата тиква заедно с течността. Връщаме я в тенджерата.
Разбиваме 1 с.л. брашно с вода, сипваме кашата при тиквата, заедно с шерито. Оставяме сместа да заври, намаляваме температурата и готвим, докато се сгъсти, като бъркаме често.
Бавно наливаме млякото и соевия сос. Разбъркваме да се смесят добре със супата. Сипваме и останалата запазена тиква.
Сервираме супата с лъжица сметана и поръсена с орехови ядки.
И за любопитните още една рецепта с тиква:
Масала с тиква и картофи