Има рецепти, които ми е трудно да определя – кюфтета ли са или мъфини? Днешната е една от тях. Предлагам ви зеленчукови кюфтета със сладки картофи, моркови и Кикоман Тамари соев сос без глутен. Това не е типична японска рецепта, но както и преди съм казвала – това са адаптирани към европейския ни вкус ястия, като са запазили максимално оригиналните продукти, включително качествения соев сос – Кикоман.
Продукти:
225 г сладки картофи
225 г моркови настъргани на ситно ренде
2 с.л. ядковоо олио и слънчогледово за пържене
1 глава червен лук, обелен и ситно нарязан
1 с.л. ситно нарязан пресен розмарин
За панировката:
2 с.л. царевично брашно
1 яйце
2 с.л. готово брашно за качамак
За соевия чили сос:
2 с.л. Kikkoman безглутенов соев сос Тамари
1 с.л. чили сос или по-малко, на вкус
2 с.л. кетчуп
1 с.л. лимонов сок
2 стръка пресен зелен лук нарязан ситно
Начин на приготвяне:
Обелваме картофите, нарязваме ги на парчета по 2.5 см и ги сваряваме. Изцеждаме ги от водата, оставяме ги да изстинат и ги намачваме с вилица, за да се получат едри и груби парчета.
Загряваме 2 с.л. мазнина в тиган и изпържваме лука за 5 минути или докато омекне. Изсипваме го в дълбока купа, разбъркваме го с настърганите моркови, розмарина и картофите.
Оставяме сместа да изстине и с ръка оформяме плоски кюфтета. Овалваме ги в брашното, после – в яйцето, а накрая – в сместа за качамака. Охлаждаме кюфтета за 1 час в хладилника, за да стегнат.
Загряваме олиото в тиган и ги изпържваме за около 5 минути от всяка страна, докат станат златисти. Изцеждаме излишната мазнина върху кухненска хартия.
За да направим соса – смесваме всички съставки и ги разбъркваме добре. Наливаме соса в купичка, напръскваме леко кюфтета с него, а останалата част сервираме с тях на масата.
Накрая – седнете с приятели или със семейството ви и ги изяжте с апетит!