Има много начини на рязане на зеленчуци – в кръг, полукръг, полумесеци, пръчици; рендосани на едро или дребно, или с вълнообразно ренде. Според Аюрведа формите на резенчетата има голямо значение, но за това може би ще пиша друг път.
Сега искам да ви споделя защо в източните кухни зеленчуците се режат по диагонал. По този начин площта на съприкосновение с топлината в уок тигана е много по-голяма, отколкото ако са на кръгчета. Това означава, че зеленчуците ще се сготвят за по-кратко време – ще останат хрупкави и сочни.
Това беше днешният готварски съвет от мен. Пожелавам ви приятни и смели кулинарни приключения в кухнята!
За любопитните припомням още:
Бърза и свежа кухня
4 рецепти за японска закуска в България