fbpx

Да готвя или да не готвя, това е въпросът

Аз обичам да готвя.  Естествено, това го знаете, иначе нямаше да публикувам рецепти и името на блога ми е Oishii-San или г-жа Вкусно. Ето моите 6 причини, поради които слагам готварската престилка:

1. Готвенето е любов и радост – след прегръдката и целувката най-лесният начин да покажа на някого, че го обичам и ценя е като му сготвя нещо.

2. Готвенето прилича на магия – използвам въображението си и правя чудеса от храна.

3. Готвенето е удоволствие – съчетано с яденето е прекрасно нещо!

4. Готвенето е антистрес терапия – в кухнята си почивам, отвличам се от всички текущи задачи.

5. Готвенето сближава – често каня приятелки, приятели по-рядко, трудно се намират мъже-кулинари, с които готвим заедно. Говорим си, забавляваме се и накрая споделяме храната. Получава се чудесно парти.

6. Готвенето ме учи на търпение и внимание. Вярвам, че то не е просто механично действие като “копи-пейст” от написания текст в уока и после в чинията. Кулинарията изисква фокусиране в действията, внимателно изпълнение на стъпките на рецептата, дори педантичност. Това са все качества, полезни и в други сфери в живота.

Попадам и на споделени противоположни мнения, от тях знам че има жени,  които не обичат да готвят, които го правят само заради мъжа си, или заради децата. Ако живееха сами, нямаше да влизат в кухнята. Изобщо дали биха имали печка? Но, всеки има право на своя житейска философия. За такива хора има ресторанти, бистра, бързи закуски и гостоприемни приятели, които ги канят на вечеря, и кой знае, може да ги запалят по кулинарното изкуство.

Накрая ще ви споделя, че и на мен не винаги ми се готви – когато съм болна или в лошо настроение. Тогава изобщо не започвам, защото яденето няма да ми се получи – знам го от опит.

А вие обичате ли да готвите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *