Аз обичам да готвя. Естествено, това го знаете, иначе нямаше да публикувам рецепти и името на блога ми е Oishii-San или г-жа Вкусно. Ето моите 6 причини, поради които слагам готварската престилка:
1. Готвенето е любов и радост – след прегръдката и целувката най-лесният начин да покажа на някого, че го обичам и ценя е като му сготвя нещо.
2. Готвенето прилича на магия – използвам въображението си и правя чудеса от храна.
3. Готвенето е удоволствие – съчетано с яденето е прекрасно нещо!
4. Готвенето е антистрес терапия – в кухнята си почивам, отвличам се от всички текущи задачи.
5. Готвенето сближава – често каня приятелки, приятели по-рядко, трудно се намират мъже-кулинари, с които готвим заедно. Говорим си, забавляваме се и накрая споделяме храната. Получава се чудесно парти.
6. Готвенето ме учи на търпение и внимание. Вярвам, че то не е просто механично действие като “копи-пейст” от написания текст в уока и после в чинията. Кулинарията изисква фокусиране в действията, внимателно изпълнение на стъпките на рецептата, дори педантичност. Това са все качества, полезни и в други сфери в живота.
Попадам и на споделени противоположни мнения, от тях знам че има жени, които не обичат да готвят, които го правят само заради мъжа си, или заради децата. Ако живееха сами, нямаше да влизат в кухнята. Изобщо дали биха имали печка? Но, всеки има право на своя житейска философия. За такива хора има ресторанти, бистра, бързи закуски и гостоприемни приятели, които ги канят на вечеря, и кой знае, може да ги запалят по кулинарното изкуство.
Накрая ще ви споделя, че и на мен не винаги ми се готви – когато съм болна или в лошо настроение. Тогава изобщо не започвам, защото яденето няма да ми се получи – знам го от опит.
А вие обичате ли да готвите?