fbpx

Закуска, обяд и вечеря с ориз

Оризът в Япония се яде ежедневно, както и във останалите страни на Азия. Каква е разликата на японските рецепти?

Оризът се изплаква, докато водата остане чиста. След това той се залива със студена вода, слага се на котлона да кипне и се вари на слаб котлон в тенджера с широко и дебело дъно, с плътно затворен капак. Водата трябва да бъде толкова, колкото може да поеме ориза – обикновено 1,25-1,5 от обема на сухия ориз.

За разлика от европейските рецепти, японците варят ориза без сол, без никакви подправки и мазнина. След като го сварят, оризът внимателно се разбърква със специална лъжица или лопатка, за да се разделят слепените зрънца едно от друго. Никога не измиват сварения ориз с вода.

Много често японците използват два или три сорта ориз в една рецепта, тъй като всеки има различна характеристика – един се слепва повече, друг остава на зрънца, трети е сладък, четвърти е ароматен и т.н.

В много домакинства и ресторанти се използват оризоварки – автоматични тенджери за варене на ориз, които приготвят на правилния режим различните сортове. Имат и режим „подгряване”, така че оризът се запава топъл цял ден. Има подобни и в българските магазини.

Типични японски ястия с ориз:

Гохан – семпъл бял ориз на пара, може да го ядете и на улицата или на работата. Сервира се в дълбоки картонени кутии с конусовидна форма. Поливат го със соев сос и го ядат с пръчици.

Ориз с къри, зеленчуци и месо – и задължителния соев сос, най-добре качесвения Кикоман.

Варен ориз с яйце – Често ежедневно ядене, особено за закуска. Вареният бял ориз се смесва със сурово яйце и се подправя със соев сос.

Суши – закъде без него? Просто класика.

Ето още няколко рецепти с ориз от мен:

Бързи кюфтета с риба  тон
Японска рецепта за ризото със сьомга

Наси Горенг с пиле, броколи и ориз
Не забравяйте – най-вкусното ястие с ориз иска качествен соев сос – Кикоман!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *