fbpx

Задушено говеждо в червено вино

Всяко бистро във Франция се хвали със собствена рецепта за говеждо по бургундски – рецепти, които могат да бъдат още по-вкусни, ако готвачът добави едно прилично количество соев сос. Продължителното и бавно задушаване прави месото крехко и спомага за абсорбирането на всички приятни аромати от виното и подправките. Макар и да отнема около 2 часа и половина да приготвянето на четири порции, рецептата наистина си заслужава, а вашите вкусови рецептори ще бъдат наистина задоволени 🙂

soev-sos-normal175 гр. бекон на ленти, нарязан

2 с.л. слънчогледово олио

900 гр. месо за задушаване, нарязано на 4 см. кубчета

12 малки лукчета, обелени

12 бейби морковчета

1 с.л. брашно

300 мл. червено вино

300 мл. говежди бульон

2 с.л. соев сос

100 гр. печурки

1 ч.л. сушени подправки

4 с.л. нарязан пресен магданоз

Как се уплътнява времето за готвене 🙂

1. Предварително загрейте фурната до 160 C. Запържете бекона, отстранете го от огъня и го преместете в голяма йена.

2. В същия тиган запържете за кратко месото и преместете в йената, като добавите олио, ако има нужда.

3. Намалете температурата и запържете лука, докато стане златист. Добавете морковите, и ги запържете за 2 минути, после ги преместете в йената.

4. Разтворете брашното в малка част от виното и после го добавете в тигана при останалото вино, бульон и соев сос. Оставете да заври, като бъркате докато се сгъсти.

5. Добавете гъбите и подправките и ги изсипете в йената. Похлупете и гответе във фурната 2 часа или докато месото стане крехко. Поръсете с нарязан магданоз и сервирайте с картофено пюре и зеленчуци.

СъветПъхнете лист фолио под капака на йената, за да запечатате плътно и да не позволявате да се изпари никаква част от ценните сокове.

Варианти: Ако съдът ви е достатъчно голям, добавете допълнително зеленчуци, като бейби моркови, ряпа и пресни картофи, около час преди края на времето за готвене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *