Всяко бистро във Франция се хвали със собствена рецепта за говеждо по бургундски – рецепти, които могат да бъдат още по-вкусни, ако готвачът добави едно прилично количество соев сос. Продължителното и бавно задушаване прави месото крехко и спомага за абсорбирането на всички приятни аромати от виното и подправките. Макар и да отнема около 2 часа и половина да приготвянето на четири порции, рецептата наистина си заслужава, а вашите вкусови рецептори ще бъдат наистина задоволени 🙂
175 гр. бекон на ленти, нарязан
2 с.л. слънчогледово олио
900 гр. месо за задушаване, нарязано на 4 см. кубчета
12 малки лукчета, обелени
12 бейби морковчета
1 с.л. брашно
300 мл. червено вино
300 мл. говежди бульон
2 с.л. соев сос
100 гр. печурки
1 ч.л. сушени подправки
4 с.л. нарязан пресен магданоз
Как се уплътнява времето за готвене 🙂
1. Предварително загрейте фурната до 160 C. Запържете бекона, отстранете го от огъня и го преместете в голяма йена.
2. В същия тиган запържете за кратко месото и преместете в йената, като добавите олио, ако има нужда.
3. Намалете температурата и запържете лука, докато стане златист. Добавете морковите, и ги запържете за 2 минути, после ги преместете в йената.
4. Разтворете брашното в малка част от виното и после го добавете в тигана при останалото вино, бульон и соев сос. Оставете да заври, като бъркате докато се сгъсти.
5. Добавете гъбите и подправките и ги изсипете в йената. Похлупете и гответе във фурната 2 часа или докато месото стане крехко. Поръсете с нарязан магданоз и сервирайте с картофено пюре и зеленчуци.
Съвет: Пъхнете лист фолио под капака на йената, за да запечатате плътно и да не позволявате да се изпари никаква част от ценните сокове.
Варианти: Ако съдът ви е достатъчно голям, добавете допълнително зеленчуци, като бейби моркови, ряпа и пресни картофи, около час преди края на времето за готвене.