Както всички знаем от дълго трупания опит през годините по време на празници всички се глезим кулинарно. Интересните сбирки със семейството освен много разнообразни емоции, разбира се често водят и до момента, в който ни става тежко. Но несъмнено и много, много вкусно!
И така, мислейки за празниците, аз се замислих кои са нещата, без които празниците ми не се разминават и споделям с вас една от задължителните рецепти, които приготвям на любимите хора. Надявам се да ви хареса рецептата за задушено говеждо месо с червено вино.
Необходими продукти:
175 г бекон , нарязан
2 с.л. слънчогледово масло (ако е необходимо)
900 г пържола от говеждо, нарязана на малки парчета
12 малки глави лук, обелени
12 малки моркова
1 с.л. брашно
300 мл червено вино
300 мл телешки бульон
2 с.л. соев сос, задължително за такава специална рецепта използвам моя специален помощник – червения соев сос на Kikkoman:)
100 г гъби
1 ч.л. сушен риган
4 с.л. нарязан пресен магданоз
Как да си приготвим?
Загряваме фурната до 160 градуса. Изпичаме бекона и в същия тиган запържваме пържолата, като добавяме олио или масло, ако преценим, че е необходимо.След което на слаб огън запържваме лук до златисто. Добавяме и морковите, готвим за около 2 минути. Разбъркваме брашното с малко количество от виното, след което се добавят в тигана с останалото вино и соевия сос. Разбъркваме до кипване и докато не се сгъсти. Добавяме гъбите и билките, покриваме всичко плътно и оставяме да се готви във фурната за два часа или докато месото омекне. След като е готово поръсваме със ситно нарязания магданоз и сервираме с картофено пюре и зеленчуци.
Съвет:
Сложете фолио под капака при готвене, направете добро уплътнение, за да не се изпарят соковете.
Вариант:
Ако вашият съд е достатъчно голям, добавете допълнително зеленчуци като морковчета, ряпа и картофи около 1 час преди да извади месото от фурната.
Е, как мислите, ще опитате ли моето предпразнично предложение?