fbpx

За тиквата с любов (+4 рецепти)

Тиквата е обичан зеленчук и обожаван в зимните рецепти. С наситено оранжевия си цвят ястията с тиква добавят не само колорит на масата, но и слънчево настроение в душите ни. Това е един вид магия – каквато храна ядеш, такъв ставаш – а оранжевото е символ на топлина, веселие, щастие, уют и оптимизъм.

На практика, всичко в тиквата се използва – семките, месестата част, а на Хелоуин, но и в цялата есенно-зимната декорация на дома, и кората – скелетът на тиквата. Нека кажем, че има и сортове тиква специално за украса, не за храна. По-долу има няколко идеи за рецепти с тиква по японски, но няма как да не споменем божествената традиционна българска баница с тиква, каквато не правят в Япония.

Знаете ли колко древна е тиквата? Археолози са открили, че тя е една от най-старите култури на земята и е традиционна за двете Америки, но произлиза от тропическа Централна и Южна Америка.  Заедно с царевицата и боба са трите основни храни на инките, маите и ацтеките. Когато Америка била открита, тиквата била внесена в Европа, като я използвали предимно за храна на животните .

В зависимост от сорта, една тиква може да тежи до 500 кг! Представяте ли си?! И представяте ли си колко много храна е това, на едно място, вкусна и полезна! Постепенно хората започнали да откриват невероятните ѝ вкусове и възможности за приготвяне в различни рецепти – от супи, до основни солени ястия чак до десерти.

Днес са познати около 800 сорта тиква по целия свят с всевъзможни форми и цветове. Те са и много здравословни – съдържат бета каротин, витамините , B, C и E, лутеин, селен. Тиквата е храна, много полезна за сърцето.

Ето и малко рецепти с тиква и уникалния умами вкус на Kikkoman, разбира се:

Азиатска супа с тиква

Риба, тиква и стомахът се усмихва

Масала с тиква и картофи

Зимна супа с тиква и соев сос

Приятен апетит!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *