Днес съм настроена енциклопедично 🙂 Реших да ви разкажа малко повече за японския ориз и място му в японската кулинарна традиция.
Оризът е в основата на много японски ястия. Отглеждането на ориза започва преди повече от 2500 години.
Знаете ли, че думата „ориз” в японския език е синоним на думата „храна”?
Днес има повече от 200 сорта японски ориз, които се използват в различни национални ястия. Всички те са обединени от едно нещо – високата степен на слепване на зърната. Така при готвене се образуват малки хапки, които е удобно да се хванат с пръчиците за хранене.
Във всекидневното меню на японците влиза вареният или приготвеният на пара ориз. Така приготвен той влиза в състава на различни рецепти – за закуска, обяд и вечеря.
Например, за закуска японците хапват „гохан” – ориз с мариновани краставички или бобена супа,
на обяд – ориз с варени зеленчуци и сушена риба,
а за вечеря – ориз със сурова риба и силен бульон от месо.
Освен това от ориз се приготвят много вкусни сладки десерти.
Традиционната алкохолна японска напитка е саке – също приготвена от ориз, а технологията прилича на метода на варене на бира. Но, не забравяйте, че в сакето има 3 пъти повече алкохол отколкото в бирата.
Отглеждането на ориз е трудоемко, но затова пък дава богата реколта. Този факт позволява на Япония вече векове наред да е най-гъсто населената държава на Земята.
Най-разпространеното ястие е обикновен варен ориз – без сол и подправки. На второ място е прочутото по цял свят суши – в различни варианти. На трето място остават различните рецепти, в които оризът е гарнитура към месо или зеленчуци.
А кое е вашата любима японска рецепта с ориз?
И за да завърша, припомням ви няколко мои любими рецепти с ориз:
Вегетарианско Темаки
Ризото по японски с Терияки сос Kikkoman и сьомга