fbpx

По-здрави с японски водорасли

Днес, скъпи читатели, реших вместо традиционната рецепта да напиша накратко за ползата и употребата в кухнята на японските водорасли. Имайте предвид, че те са вече достъпни и в магазините в България, а вече и онлайн. Те са в изсушен вид, което ги прави дълготрайни. В японската кухня се ползват над 30 вида водорасли и преработени продукти от тях. Те се ядат толкова често в Япония, колкото картофите – в България.

Полза за здравето
Лекарите и диетолозите отреждадт ня японските водорасли челно място в списъка на здравословните храни. “Морският зеленчук” се сочи и като една от главните причини за доброто здраве и дълголетието на японците. Освен това подобряват храносмилането и повишват жизнеността. Ето малко повече специализирана информация:

Водораслите съдържат много белтъчини, богати са на фибри и имат до 20 пъти повече по-високо съдържание на витамини и минерали в сравнение със зеленчуците – калций, фосфор, йод, желязо, витамин А, С и В 12 – списъкът е дълъг. Нори, например, са богати на бетакаротин – мощен антиоксидант, който контролира свободните радикали преди дазасегнат ДНК молекулите.

Кулинарна употреба
Едни от най-често употребяваните видове са нори, уакаме, хидзики, комбу, кантен.

Нори са царете на сушито. Освен за тази традиционна японска рецепта, японците ги използват и нарязани на ивици като декорация за ястия или подправка за супа.

Уаками  вече се култивират и в Европа. Използват се като подправка за супи, задушено или за салати – нарязани на ленти плюс традиционните борови семки.

Хидзики – употребява се за ястия с тофу, за декорация на ястия с ориз.

Кантен – използват се като желиращо вещество за торти и десерти.

Комбу е важен продукт в бульона даши, за ароматизиране на ориза за суши, за задушени ястия с месо, риба или зеленчуци.

И тъй като не може само да говорим къде и как се използват, предлагат две рецепти, в които сами да опитате полезното влияние на водораслите.

Суши лодки с ролца от раци

Суши в купа с пиле сукиаки

Добър апетит през новата седмица! 🙂

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *