fbpx

Японски ориз с кайма и стафиди

Оризът – това толкова любимо ястие в източната кухня – е на почит и в моя блог . Днес ще готвим заедно японски ориз със кайма, стафиди, моркови, лук и Кикоман соев сос Рецептата е от кулинарната демонстрация на Японска кухня на японския готвач г-н Кийоши Хайамизу  , която се проведе в първия ден от Новата Китайска година, 8 февруари 2016, в Метро академия.

Продукти за 2 порции:
Смляно месо 120 g (без подправки)
Моркови дребни 1 бр. (около 60 g)wok-sos
Лук малка глава  1 бр. (около 80 g)
Джинджифил ситно нарязан 1 ч. л. (около 4-5 g)
Магданоз 2 стръка
Стафиди 30 g
Дългозърнест ориз 125 g
Кикоман уок сос 60 ml
Къри на прах 1.5-2 с. л. (около 4g)
Растително масло 20 ml

 Начин на приготвяне:
Накиснете стафидите в топла вода и ги отцедете добре. Сварете ориза според инструкцията на опаковката. (не добавяйте сол) Отцедете ориза добре. Нарежете на ситно морковите, лука, джинджифила. В малка тенджера(Ø около 16-17 cm)загрейте олиото и задушете нарязаните зеленчуци.

Добавете смляното месо и продължете да пържите. Когато месото се задуши, добавете кърито на прах и уок соса и оставете да къкри за кратно (20-30 секунди). Свалете тенджерата от печката.

В уок тиган загрейте олиото и запържете сварения ориз. Когато оризът се загрее, добавете стафидите и смляното месо с къри соса, смесете добре и запържете на силен огън.

Разпределете пържения ориз в чиниите и поръсете с накълцания магданоз.

Да ви е вкусно и сладко!

За любопитните споделям още рецепти с рецепти, пак от г-н Кийоши Хайамизу

Задушен ориз със зеленчуци и пиле
Пържен ориз за вегани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *