fbpx

Японски качамак със скариди

Оригиналната рецепта се казва “Полента със скариди”. Но знам, че полентата прилича на качамака, а качамакът на мамалига или обратното. Май и 3-те са почти едно и също. Затова избрах българската дума “качамак”. Прилагателното “японски” слагам, защото в продуктите участва незаменимия и верен на всички майстори-кулинари японец – Кикоман натуралния соев сос. Стига приказки, да се захващаме за готвене:

Продукти:

За скаридите:
16-20 броя големи скарили или около 400 г, предварително почистени
1 с.л. Кикоман соев сос
малко лютив сос по желание
1 скилидка чесън, смачкана
2 стръка пресен зелен лук, ситно нарязан заедно със зелената и бялата част
1 с.л. кетчуп

За качамака:
75 мл мляко
250 мл пилешки бульон
40 г царевично брашно за качамак
10 г масло
10 г маскарпоне
10 г сирене чедър, узряло
60 г сладка царевица на зърна  (консерва)
щипка бял пипер

За пилешкия сос:
250 м пилешки бульон
1 звездичка анасон
1 с.л. Кикоман соев сос
1 с.л. пълномаслена сметана

За декорацията:
маково, сусамено или натрошено ленено семе, или натрошени ядки по избор
1 лимон

Приготвяне:

Ако скаридите са розови на цвят, нямат нужда от варене – вече са били бланширани и подготвени за готвене.

Неварените скариди са сиво-кафеникаво-зелени. Тях ги потопяваме в кипяща вода за около няколко минути. Когато станат розови, са готови. След това изпълняваме рецептата. Тоест – изпържваме ги за 3-4 минути. Изваждаме ги в чиния и ги поръсваме с лимоновия сок.

Смесваме всички съставки и мариноваме скаридите в хладилника за 4 часа.

За да сготвим качамака, наливаме млякото и бульона в тенджера и поставяме течността на котлона за заври, после сипваме по малко от царевичното брашно, като бъркаме непрекъснато. Готвим около 5 минути, докато сместа се сгъсти и стне гладка. Добавяме маслото и сиренето чедър и готвим още 10 минути. Внимаваме да не стане много мека и песъчлива, ако стане много лепкава, й добавяме малко топла вода. Добавяме царевицата и готвим още 5 минути. Добавяме още мляко, ако искаме да постигнем нужната плътност и гъстота. Овкусяваме с белия пипер и я оставяме на водна баня, за да бъде топла.

 За пилешкия сос:
Слагаме пилешкия бульон да заври заедно с анасона. Трябва да изври и да остане около 80 мл, за да бъде гъст. Сипваме в него соевияу сос и сметаната.

Разпределяме качамака в купички. Отгоре слагаме скариди и поливаме със соса. Поръсваме със семена и с парценца от зеления лук.

За любопитните споделям:
Качамак с прошуто и с японски соев сос

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *