fbpx

Японски етикет на масата

В Азия маниерите на масата са особено важни. Те издават отношението на хората към храната и към мястото, в което тя се сервира. Япония е една от азиатските страни, в която добрите маниери на масата са въпрос на уважение. И преди сме ви разказвали за тях. В тази статия ще се фокусираме върху това как се яде суши според японските традиции.

В Япония суши е доста често срещана храна за бизнес обеди. Затова създаването на добро впечатление в партньорите или клиентите по време на тези работни срещи е от изключително значение. У нас със сигурност никой няма да ви се разсърди, ако ядете суши с вилица, но пък ако искате да спазвате японския етикет, ето няколко съвета.

Когато ядете суши, соевият сос е неизменна част от традицията, а и от вкусовото преживяване. В купичка се излива малко количество соев сос, така че да не остава. Ако след приключване на храненето, в купичката има остатъци от солената течност, това се смята за разточителство.

Когато потапяте в соевия сос нигири, обърнете го така, че месото да докосне соевия сос. Остатъци от ориз в соевия сос не се гледа с добро око от спазващите японския етикет.

Не се притеснявайте да използвате ръцете си вместо клечките. Традиционният начин за ядене на нигири и маки е именно с пръсти. Само не забравяйте да използвате предоставената гореща навлажнена кърпа, за да почистите ръцете си след като приключите.

Вярвате или не, но добавянето на уасаби към соевия сос не е част от японската традиция за ядене на суши. Обикновено японският шеф-готвач добавя малко количество от лютата паста в самите парчета. Разбира се, може да поискате допълнително, но трябва да го ядете отделно от соевия сос. Единственият случай, в който се позволява смесването на соев сос и уасаби е, когато ядете сашими.

Пресният джинджифил пък служи за почистване на небцето и рестартиране на рецепторите, за да може да усетите специфичните вкусове на различните видове суши.

И за финал – бъдете подготвени. Запознайте се със суши термините на японски, за да знаете по-добре какво ще ядете. Ще се насладите повече на автентичното суши преживяване, ако знаете нещо за неговата история.

Ето и какво представляват някои от най-популярните видове суши:

  • нигири – суши, което е пресовано на ръка, с парче риба отгоре;
  • маки – суши с нори (лист от сушени ядливи водорасли), отвън;
  • сашими – сурово парче от най-хубавата и крехка част на рибата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *