След като представих 8 ястия от японската кухня за българските коледни пости, дойде ред да ви представя и цяла рецепта. Затова днес реших да предложа японска зеленчукова супа с гъби – за всички, които искат да се хранят без месо и едновременно с това – по японски 🙂
За рецептата не са нужни много, нито сложни продукти – сигурна съм, че всичко от списъка имате в хладилника или поне по-голямата част. Тържеството на супата е Кикоман соев сос лайт, който ще й придаде безспорен японски вкус.
Необходими продукти
1 с.л. растителна мазнина
500 г големи гъби, назярани на резени
2 глави лук, назяран
1 кг картофи, обелени и нарязани на кубчета
2 моркова, нарязани по дължина
1 ½ ч.ч. целина, нарязана на резени
7 чаши обезсолен пилешки бульон, който заради постите може да замените с вода
2 бр. дафинови листа
2 с.л. нарязан на ситно магданоз
1 с.л. назяран на ситно пресен босилек
140 г доматено пюре
½ ч.ч. Кикоман соев сос лайт (този със зелената капачка, който е безсолен)
Как да си приготвим?
Загряваме олиото в голям тиган или тенджера. Добавяме гъбите и лука. Бъркаме често.
Готвим супата на средна температура, докато лукът леко покафенее – около 15 минути. Добавяме бульона или водата, магданоза, босилека, доматената паста и Кикоман соев сос лайт.
Оставяме супата да заври, захлупваме я с капак и я варим докато зеленчуците омекнат, което става след около 30 минути.
Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус.
Понеже рецептата е с 1 кг картофи, явно трябва да поканите приятели, с които да споделите трапезата си, но така е по-весело, нали 🙂 Добър апетит или Itadakimasu Itadakimas!