fbpx

Японската тайна за дълъг живот

Добре известен факт е, че когато става дума за дълъг и здравословен живот, японците сякаш държат първенството. Но замисляли ли сте се защо реално е така?

Има много теории и техники, които разкриват японските тайни пред останалата част от света. А това, което ни дели реално и нас от дълголетието, е просто желанието ни да прилагаме тези техники, за да постигнем същия впечатляващ резултат. Ето и един по-близък поглед върху тайните на японската култура за здраве, дълголетие и щастие.

Средната продължителност на живота при японските мъже е 78 години, докато жените имат средна продължителност на живота 85 години. Но от друга страна именно този факт показва, че за последните 20 години японците са надживели останалата част от нас.

Най-сериозната причина за тази очевидна разлика в годините, е начинът на хранене на японците, и основно малкото количество и високото качество на храната.
Известно е, че те имат най-ниските нива на холестерол в кръвта си. Това е основен фактор и за това, че много малко японци умират от сърдечно-съдови заболявания.

Ето и тайната на запазването на ниските нива на холестерол: спазването на уникална японска диета, която е почти непозната и рядко се прилага извън Япония. Като цяло тайната на диетата се състои в това, че японците консумират повече храни, които се срещат само при тях, но не и в останалата част от света. Ястията се състоят основно от тофу, гъби Шийтаке, скариди, юфка и водорасли уакаме.

Какво представляват отблизо тези храни /тук няма да включа юфката, защото тя не е толкова интересна/?

тофу-то (или както още го наричат „соево сирене“) е храна с китайски произход, произведена чрез коагулация на соево мляко с последващо отцеждане и пресоване на блокчета. Представете си извара,която е направена от соеви зърна. Тофу-то се счита за храна, която има ниско съдържание на холестерол, калории и същевременно съдържа много висок процент протеини.

гъбите Шийтаке са известни повече като гъбите на дълголетието. Те имат три хиляди годишна история на култивиране, като се използват както за готвене, така и за лечебни цели. Тези гъби се прилагат при лечение на болести като артрит, ревматизъм, бронхит, използват се и при химиотерапии за смекчаване на страничните ефекти, и за какво ли още не.

водорасли уакаме – освен, че са добър източник на йод, тези водорасли “подаряват” също и магнезий, калций, витамини A, C, D, E и K, фолиева киселина и др. Използват се активно за пречистване на кръвта, за поддържане на кожата здрава, както и спомагат растежа на косата. Помагат да се запазят женските репродуктивни органи здрави и менструалните цикли да бъдат редовни.

Освен здравословното хранене, другите основни фактори за дългия и здравословен живот на японците са:
– поставянето в центъра на своя мироглед на семейството и традицията
– по-малкото пушене и голямото, ама наистина, наистина голямото спокойствие, което поддържат;
– консумацията на минимум един литър зелен чай всеки ден
– консумацията на зеленчуци /установено е, че японците консумират три пъти повече зеленчуци отколкото другите националности/

2 Responses

  1. НЕ СТАВА ДУМА ЗА 5 ГОДИНИ ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО-МАЛКО, А КАК ЩЕ ГИ ИЗЖИВЕЕШ. бОЛЕН И НЕМОЩЕН ИЛИ ЗДРАВ И ПЪЛНОЦЕНЕН. ПЪК ГЪЛТАЙ СИ ПЪРЖОЛИТЕ И СИ ПИИ ЛЕКАРСТВАТА, ЩОМ ТИ Е КЕФ. атЕЗИ ПАРИ МОЖЕ ВМЕСТО ЗА ЛЕКАРСТВА, ДА ГИ УПОТРЕБИМ ЗА ПЪТУВАНИЯ, както правят възрастните японци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.