fbpx

Уашоку, или какво прави японската кухня уникална

Много малко национални кухни са добавени към списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство към днешна дата. През 2013 г. уашоку – традиционната японска диетична култура – ​​попадна в международно известния списък на ЮНЕСКО. Това е признание, което носи гордост на цялата японска нация, разбира се!

Washoku е практика, която насърчава консумацията на различни естествени, местни съставки като ориз, риба, зеленчуци и ядливи диви растения. Уашоку е цялостната японска философия за начина на поднасяне на ястията, начина им на приготвяне и начина, по който човек трябва да се храни. Като всичко това трябва да е в хармония с природата.

Уашоку обхваща и традиции, свързани с внимателното приготвяне на храната и нейния вид при поднасяне, или нейното представяне. Но уашоку е и много повече от това. В буквален превод думата означава „хармония на храната“ и именно хармонията е един от ключовите елементи на традиционната японска кухня.

Защо уошоку заслужава да бъде културно наследство
Японската кухня включва много малко месо, въпреки че използва изобилие от ориз, риба и сезонни зеленчуци. Соевият сос също традиционно се използва за подправяне на много японски храни поради специалното му качество да извежда естествения вкус на храните, без да го доминира. Това важи с пълна сила и за естествено ферментиралия соев сос Kikkoman.

Японците, които практикуват уашоку, са внимателни към представянето на своите ястия. Всички те са красиво декорирани и сервирани в специални съдове за хранене, за да създадат един истински празник за сетивата ни. Друг важен аспект на уашоку е как съставките се комбинират, за да се постигне хармонията между цвят и вкус.

При уашоку всичко се поднася на куп, така че всеки вкус да може да се наслади на онази храна, която най-много обича. За разлика от нашата кулинарна традиция, според която степенуваме менюто, започвайки с апетайзъри, супа, салата, основно, десерти и за разкош накрая завършваме с диджестиви.

Според уашоку, ястията, които се сервират в един и същи съд (тоест са общи за всички на трапезата, е задължително да са нечетен брой, а купите със супа и с ориз са индивидуални за всеки.

А ето и някои от нашите любими японски рецепти:

Джапаси

Мисо супа

Десерт Мочи

Рамен със спанак

Суши: нигири или маки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *