fbpx

Вегетарианец ли си?

Ако отговорът е “Твърдо ДА!”, то тогава ти предлагаме нашата #meatless секция с рецепти и четивото по-долу. 🙂

1. Всеизвестен факт е, че вегетарианският начин на живот не само предлага кулинарно разнообразие, но също така и много ползи за здравето на човека.
За хората, които са от групата на лактоововегетарианците (т.е. макар и забранени, те си позволяват млечни продукти и яйца), се твърди, че телата им си набавят всички жизненоважни витамини. Това е така, защото високият дял на зърнени култури, зеленчуци и плодове във вегетарианската диета гарантира, че тялото получава много баластни вещества, витамини и вторични растителни съединения, които са много полезни за здравето.
Ако не знаете, само ще споделя, че другите две групи вегетарианци са: лактовегетарианци (позволяват си само растителни и млечни продукти) и вегани (тези, които приемат само растителни продукти).

2. Няма значение дали човек е строг вегетарианец или обича да яде вегетариански храни. Защото колкото повече мислим за това, което ядем, обикновено ставаме по-внимателни в избора си на естествени съставки в храните и съответно тяхното количество. По принцип вегетарианците са склонни да избягват продукти с изкуствени оцветители и овкусители, които се използват в много готови за консумация храни и подправки, защото овкусителите нарушават възприемането на вкуса и “замаскират” естествения аромат на съставките на храните.

3. Хората, които често или изключително и само се хранят с вегетариански храни са по-малко податливи на затлъстяване и всякакви, свързани с храненето заболявания. Това е така, защото неяденето на месо автоматично намалява количествата на животинска мазнина, която се поглъща от тялото, както и калориите, а всичко това води до ниски нива на холестерола.

Но все пак, ако някой от вас има намерение да стане вегетарианец, бъдете внимателни и се уверете, че храната, която ще започнете тепърва да консумирате, ще достави всички необходими хранителни вещества на вашия организъм. Това е особено важно за децата и юношите, които са още в етапа на развитието на тялото си и имат по-взискателни хранителни нужди. И за финал /но не и по значение/, да ви напомня, че:
протеини има в млякото, яйцата и храните на растителна основа, например зърно, бобови растения, ядки, картофи, семена и гъби;
витамин В12 се съдържа в прясното мляко, киселото мляко и сиренето
желязо има в зелените зеленчуци, бобовите и пълнозърнестите продукти
витамин D се съдържа в рибата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *