fbpx

Ванилов сладолед с карамелен топинг от соев сос

Детайли

Порции

4

Време за приготвяне

40 минути

Калории

722 kcal

Необходими продукти за заготовка:

  • 8 топки ванилов сладолед

  • 2 бр. готово шоколадово брауни

Необходими продукти за топинга:

  • 75 мл течна сметана

  • 75 г масло

  • 50 г кафява захар

  • 2-3 ч.л. соев сос Kikkoman

Необходими продукти за сместа за поръсване:

  • 150 г пудра захар

  • 1-2 ч.л. нарязани на ситно лешници

Приготвяне

  • За да направите топинга от карамел, изсипете сметаната, маслото и кафявата захар в малък тиган. Загрейте постепенно, докато маслото и захарта се разтопят. Увеличете температурата, докато сместа заври и оставете така за около минута. Махнете тигана от котлона и добавете соевия сос, като разбърквате.
  • Сместа за поръсване направете, като поставите пудрата захар в тиган с по-дебело дъно и добавите 3-4 с.л. вода. Загрейте постепенно, докато захарта се разтопи, а след това увеличете рязко температурата и оставете да заври. Не разбърквайте, просто оставете сместа да придобие златисто-кафяв цвят.
  • Отстранете от котлона тигана и внимателно изсипете карамела в тавичка, предварително покрита с хартия за печене. Внимавайте, защото сместа е изключително гореща! Поръсете с предварително нарязаните на ситно лешници. Когато сместа изстине напълно и се втвърди, начупете я на малки парчета.
  • Изберете подходящ съд за сервиране. Сложете пласт сладолед, залейте с топинга от карамел и добавете от сместа за поръсване и от нарязаното брауни, повторете с нов слой сладолед, топинг и поръсете. Насладете се на този десерт незабавно!
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Kikkoman България @ 2021. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.