Детайли
Порции
4
Време за приготвяне
40 минути
Калории
722 kcal
Необходими продукти за топинга:
75 мл течна сметана
75 г масло
50 г кафява захар
2-3 ч.л. соев сос Kikkoman
Необходими продукти за сместа за поръсване:
150 г пудра захар
1-2 ч.л. нарязани на ситно лешници
Приготвяне
- За да направите топинга от карамел, изсипете сметаната, маслото и кафявата захар в малък тиган. Загрейте постепенно, докато маслото и захарта се разтопят. Увеличете температурата, докато сместа заври и оставете така за около минута. Махнете тигана от котлона и добавете соевия сос, като разбърквате.
- Сместа за поръсване направете, като поставите пудрата захар в тиган с по-дебело дъно и добавите 3-4 с.л. вода. Загрейте постепенно, докато захарта се разтопи, а след това увеличете рязко температурата и оставете да заври. Не разбърквайте, просто оставете сместа да придобие златисто-кафяв цвят.
- Отстранете от котлона тигана и внимателно изсипете карамела в тавичка, предварително покрита с хартия за печене. Внимавайте, защото сместа е изключително гореща! Поръсете с предварително нарязаните на ситно лешници. Когато сместа изстине напълно и се втвърди, начупете я на малки парчета.
- Изберете подходящ съд за сервиране. Сложете пласт сладолед, залейте с топинга от карамел и добавете от сместа за поръсване и от нарязаното брауни, повторете с нов слой сладолед, топинг и поръсете. Насладете се на този десерт незабавно!