fbpx

Умами: тайната на петия вкус

Разказах ви кои са 5-те основни вида соеви сосове. Дойде ред да ви разкажа кои са и 5-те основни вкуса на соевия сос /ако все ощен и ги знаете:)/ : сладък, солен, кисел, горчив и умами.

Умами – петият вкусов елемент е името на вкусовото усещане, предизвикано от свободните глутамати, които най-често се съдържат във ферментирали и отлежали храни и в хранителната добавка мононатриев глутамат, който е открит като хранителна добавка през 1907 г. от Кукунае Икеда.

Умами се смята за основен в японската и китайската кухня, но не се споменава често на Запад, където го смятат за пикантен или прекалено силен. Името на този вкус идва от umami (旨味 или うまみ), японското име за вкусово усещане. Йероглифите означават буквално „приятен вкус“.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Kikkoman България @ 2021. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.