Ястие с гъби в стил фюжън, което съчетава европейски влияния с азиатски техники за приготвяне. Японската юфка удон допълва здравословното вегетарианско ястие. Въпреки че всякакви гъби вършат работа, комбинацията от азиатски и европейски сортове е идеална. Уникалният умами вкус пък е гарантиран от естествено ферментирал соев сос Kikkoman.
Детайли
Порции
2
Време за подготовка
10 минути
Време за готвене
15 минути
Калории
2658 kJ / 635 kcal
Съставки за тофу
150 г тофу
1 ч. л. мед
1 скилидка чесън
80 мл оризово вино
1 стрък прясна мащерка
Съставки за гъбите
150 г гъби стриди
150 г печурки
150 г горски гъби
150 г азиатски гъби
3 скилидки чесън
1 стрък праз (само бялата част)
1 шепа бейби спанак
400 г удон нудли
1-2 стръка прясна мащерка (по желание)
олио за пържене
Приготвяне
- Нарежете тофуто на кубчета и го сложете в купа. Добавете естествено ферментиралия соев сос Kikkoman, меда, чесъна, оризовото вино и мащерката. Всичко се разбърква старателно.
- Нарежете гъбите на еднакви парчета. Чесънът се нарязва на ситно, а празът – на филийки.
- Загрейте малко олио в тиган. Отцедете тофуто от маринатата и го запържете в тигана до златисто кафяво. Запазете маринатата. Извадете тофуто от тигана.
- Отново загрейте тигана и запържете гъбите на силен огън за 1-2 минути, докато започнат да покафеняват. Добавете чесъна и праза и ги запържете за около 1 минута. Добавете спанака и тофуто и запържете заедно за още 1 минута. Добавете нудлите удон, естествено ферментиралия соев сос Kikkoman и билките и разбъркайте добре. Добавете останалата марината от тофу. Запържете всичко за около 1 минута.