Вашите гости ще останат много повече впечатлени, когато им сервирате “Тиквена лакса със скариди“, отколкото ако им предложите “Тиквена супа”, нали? Обичам да използвам оригиналните имена на рецептите, което говори в полза на моето готварско изящество. А какво всъщност е “лакса”?
Лакса е традиционно ястие за източна Азия, подобно на гъста супа. Приготвя се от риба, скариди или пилешко, оризови спагети, бобени кълнове и косово мляко. Най-често се сервира люта, но ако я пригоговяме вкъщи, можем да сервираме лютият пипер отделно.
Ето и продуктите, и да започваме:
1 бр. мускатна тиква, известна като “тиква цигулка”
400 г кралски скариди
4 с.л. Кикоман натурален соев сос
малко парче пресен джинджифил
1 люта чушка, нарязана /може да си я спестите, ако не обичате люто/
3 скилидки чесън
1 глава кромид лук, нарязан на дребно
1 с.л. кафява захар
1 консерва – 200 или 250 г косово мляко
1 л. зеленчуков бульон
400 г оризово фиде
100 г бобено фиде
сок от един лимон
3 с.л. пресен кориандър или магданоз
30 г фъстъци
Начин на приготвяне:
1. Нарязваме тиквата на малки кубчета, които поставяме върху хартия за печене в тава, поръсваме ги с Кикоман соевия сос и ги печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около един час.
2. В блендер смиламе на пюре джинджифила, лютата чушка, чесъна, лука и захарта. Запържваме в тиган пастета в олио за около 2-3 минути. Постепенно добавяме кокосовото мляко и зеленчуковия бульон като бъркаме непрекъснато. Намаляваме котлона и оставяме сместа да заври. Прибавяме скаридите и ги сваряваме, докато станат розови – или около 3 минути. Прибавяме и печените тиквени кубчета. Махаме бульона от котлона.
3. Междувременно приготвяме оризовото фиде като ги изсипваме във вряща вода заедно с 1 с.л. Кикоман соев сос. Изключваме котлона и ги оставяме под капак за 5 минути. Изцеждаме го и го разпределяме в 4 купички за супа.
4. Наливаме в тях бульона.
5. Отгоре разпределяме бобените кълнове, оставащите 2 с.л. Кикоман соев сос и лимонов сок на вкус. Поръсваме с кориандър и фъстъци.
Готово! 4 купички лакса с тиква и скариди за ценители и най-вкусната вечеря, която някога сте готвили!
С Кикоман продуктите ястието винаги е вкусно и полезно!
За комбинация с тази рецепта:
Тонкацу – свинско със соев сос