fbpx

Тиквена лакса със скариди

 laksa

Вашите гости ще останат много повече впечатлени, когато им сервирате “Тиквена лакса със скариди“, отколкото ако им предложите “Тиквена супа”, нали? Обичам да използвам оригиналните имена на рецептите, което говори в полза на моето готварско изящество. А какво всъщност е “лакса”?

Лакса е традиционно ястие за източна Азия, подобно на гъста супа. Приготвя се от риба, скариди или пилешко, оризови спагети, бобени кълнове и косово мляко. Най-често се сервира люта, но ако я пригоговяме вкъщи, можем да сервираме лютият пипер отделно.soev-sos-normal

Ето и продуктите, и да започваме:

1 бр. мускатна тиква, известна като “тиква цигулка”
400 г кралски скариди
4 с.л. Кикоман натурален соев сос
малко парче пресен джинджифил
1 люта чушка, нарязана /може да си я спестите, ако не обичате люто/
3 скилидки чесън
1 глава кромид лук, нарязан на дребно
1 с.л. кафява захар
1 консерва – 200 или 250 г косово мляко
1 л. зеленчуков бульон
400 г оризово фиде
100 г бобено фиде
сок от един лимон
3 с.л. пресен кориандър или магданоз
30 г фъстъци

Начин на приготвяне:
1. Нарязваме тиквата на малки кубчета, които поставяме върху хартия за печене в тава, поръсваме ги с Кикоман соевия сос и ги печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около един час.

2. В блендер смиламе на пюре джинджифила, лютата чушка, чесъна, лука и захарта. Запържваме в тиган пастета в олио за около 2-3 минути. Постепенно добавяме кокосовото мляко и зеленчуковия бульон като бъркаме непрекъснато. Намаляваме котлона и оставяме сместа да заври. Прибавяме скаридите и ги сваряваме, докато станат розови – или около 3 минути. Прибавяме и печените тиквени кубчета. Махаме бульона от котлона.

3. Междувременно приготвяме оризовото фиде като ги изсипваме във вряща вода заедно с 1 с.л. Кикоман соев сос. Изключваме котлона и ги оставяме под капак за 5 минути. Изцеждаме го и го разпределяме в 4 купички за супа.

4. Наливаме в тях бульона.

5. Отгоре разпределяме бобените кълнове, оставащите 2 с.л. Кикоман соев сос и лимонов сок на вкус. Поръсваме с кориандър и фъстъци.

Готово! 4 купички лакса с тиква и скариди за ценители и най-вкусната вечеря, която някога сте готвили!

С Кикоман продуктите ястието винаги е вкусно и полезно!

За комбинация с тази рецепта:
Тонкацу – свинско със соев сос

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *