fbpx

Терияки “Сърф енд търф” със салца

RE_TE_100_EN_Pic06Във втората рецепта от конкурса “Победител в кухнята” се иска сръчност, детайлност и лек привкус на кулинарно геройство.
И тъй като се изисква повече време за направата на “сърф енд търф”-а няма да изпадам в леки лирически отклонения, а преминавам директно към начина на приготване 🙂

Необходими продукти:

4 с.л. Кикоман Уок сос
2 с.л. сок от лайм
2 с.л. слънчогледово олио, плюс допълнително за пържене
4 малки бутчета или пържоли от говеждо филе
12 големи сурови обелени скариди, с главите и опашките

Салца:
1 резен диня, изчистен от семките и кората
¼ краставица, разрязана на две
1 глава червен лук, обелен и нарязан
75 гр. сладка царевица
½ зелено чили, изчистено и нарязано
1 с.л. Кикоман соев сос с намалено съдържание на сол
3 с.л. оцет от бяло вино
2 ч.л. нарязан свеж риган

Начин на приготвяне:
За “сърф енд търф”-а, разбъркваме терияки маринатата, сока от лайм и олиото. Като използваме отделни съдове, заливаме на половина стековете и скаридите. Похлупваме и оставяме в хладилника за час.
За салцата, нарязваме на кубчета динята и краставицата и смесваме с лука, царевицата и чилито. Разбъркваме със соевия сос и оцета, после поръсваме с риган.

В нагорещен тиган, който предварително сме намазнили, ако прецените. Запържваме стековете за 5 минути или докато станат по вкуса ни, като ги обръщаме еднократно. Отстраняваме ги от котлона и ги поддържаме топли.
Изчистваме тигана, добавяме още олио, ако има нужда, и запържваме скаридите за около 1-2 минути на всяка страна, докато станат розови. Махаме от тигана, изсипваме в останалата марината, и ги оставяме да поврат 30 секунди, преди да залеем стековете и скаридите. Сервираме заедно със салцата.

Съвет:
Стековете могат да се мариноват по-дълго време, но скаридите мариновайте само 1 час, тъй като сокът от лайм ще изгори деликатното месо.

Варианти:
Пилешки гърди, агнешки стекове и свински филета могат да се готвят по същия начин, като “сърф енд търф”, както и сьомга, бяла риба и риба монах.

Е, записахте ли си всичко? Оствям ви на спокойствие и успех! Ще очаквам снимките ви тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *