Тези, да си оближеш пръстите, ребърца могат да бъдат сервирани като основно ястие с гарнитура от тиква и със зелена салата, или самостоятелно като хапки, които със сигурност ще се свършат в момента, в който ги поставите на масата.
4 порции
Време за подготовка: ще ви отнеме не повече от 25 минути (заедно с мариноването)
Време за готвене: 35 минути
Ребра (4 порции):
900 гр. свински ребра
4 глави чесън, обелени и смачкани
2.5 cм. пресен джинджифил, обелен и настърган
2 с.л. кетчуп
2 с.л. оризово вино или сухо шери
4 с.л. Терияки марината (най-подходяща е тази на Кикоман)
2 с.л. слънчогледово олио
Тиква:
1 тиква, тежаща около 675 гр.
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. чист мед или кленов сироп
2 с.л. слънчогледово олио
2 с.л. соев сос
1. Предишния ден направете маринатата и залейте ребърцата с нея, докато не се потопят целите. Покрийте с фолио и оставете в хладилника да пренощува.
2. За да приготвите тиквата, обелете я, изчистете я от семките и нарежете вътрешността й на 2 см. парчета. Смесете всички останали съставки и ги изсипете заедно с тиквата в огнеупорен съд.
3. Загрейте фурната до 190 C. Отцедете ребърцата от маринатата и печете 20 минути.
4. Сложете тиквата на долното ниво на фурната под ребърцата за около 10 минути. Махнете ребърцата, преместете тиквата на горното ниво и печете още 10 минути.
5. Междувременно намажете ребърцата с останалата част от маринатата и преместете на грила или барбекюто за още 10 минути, като ги обръщате от време на време. Сервирайте с тиквата и салата.
Съвет:
Използвайте остър нож или сатър, за да разделите тиквата на две. Семките можете да изпечете и да ги изядете. (След вечеря с някой хубав филм или на разходка – но моля не правете буклук в парка. Чопленето до пейката отдавна е отживелица според мен.)
Варианти:
Можете да използвате сладък картоф вместо тиква. Ако предпочитате, смачкайте изпечената тиква преди да я поднесете.