В последните дни на август отново отдаваме почит на абсолютния властелин на лятото – Mr. Burger, този път в деня на нашия #MeatlessMonday! Тази рецепта е чудна за 4 броя приятели, супер лесна за приготвяне, невъзможно вкусна и с уникалния аромат на Kikkoman Терияки марината.
Детайли
Порции
4 човека
Време за подготовка
10 минути
Време за готвене
20 минути
Калории
2 218 kJ / 529 kcal
Съставки
2 средно големи карфиола
6 с.л. Kikkoman Терияки марината
3 с.л. олио
2 глави червен лук
225 г халуми
3 с.л. лека майонеза
2 ч.л. лют / чили сос
сокът от половин лайм
50 г рукола
сусамови семки
4 питки за бургери
Приготвяне
- Загрейте фурната до 200°C или до 180°C при вентилатор. Застелете тава за печене с фолио.
- Нарежете две “пържоли” от средата на всеки карфиол, като се уверите, че се държат здраво за основата, така че да получите общо 4 “пържоли” (заделете по-малките части, за да ги използвате в друга рецепта). Намажете пържолите с 4 с.л. Kikkoman Терияки марината.
- Загрейте широк тиган с 1 с.л. олио и запържете пържолките карфиол за 3-4 минути от всяка страна до наситено кафяво (може да се наложи да правите това на порции). Прехвърлете в тавата за печене и поставете във фурната за 10 минути, докато омекнат.
- През това време добавете още 1 с.л. олио в тигана и добавете червения лук. Гответе 5 минути, докато започнат да омекват, след това добавете останалите 2 с.л. Kikkoman Терияки марината и гответе още 2 минути.
- Избършете тигана. Добавете останалото олио и изпечете резените халуми за 2-3 минути от всяка страна до златисто кафяво.
- Смесете майонезата с лютивия сос и сока от лайм. Разделете питките на две и намажете долните половини с част от майонезената смес. Покрийте всяка от тях с пържола от карфиол, 2 резена халуми, част от лука и руколата, след което добавете горната част на хлебчето.
- Сервирайте с чипс и салата, а по желание поднесете и чаша свежа Kikkoman Мичелада.