Гърция e страната на месестите домати, на ароматните подправки и на лъскавите лилави патладжани. Това ястие съчетава и трите, докато терияки сосът ни отвежда в един свят, в който ароматът на Изтока среща този на Запада.
4 порции
Време за подготовка: 30 минути (заедно с маринатата)
Време за готвене: час и 15 минути
350 гр. крехко смляно агнешко
2 ч.л. смлян кориандър
2 с. л. Терияки марината
2 големи патладжана
2 с.л. зехтин
1 глава лук, обелен и нарязан на ситно
150 гр. нарязани гъби
2 с.л. доматено пюре
400 гр. консервирани рязани домати
200 гр. дългозърнест ориз, сварен
2 ч.л. борови ядки
1 ч.л. нарязана свежа мента или босилек
1. Сложете агнешкото в купа и добавете терияки соса и кориандъра. Похлупете и оставете в хладилника за 2-3 часа.
2. Нарежете патладжаните на половинки по дължина. Издълбайте сърцевината и я нарежете на ситно.
3. Сварете патладжаните за около 3 минути. Отцедете ги и ги оставете настрана.
4. Загрейте зехтина в дълбок тиган и оставете лука да омекне. Изсипете каймата в терияки соса и запържете за около 5 минути. Добавете гъбите, доматеното пюре, доматите и нарязания патладжан, похлупете и оставете да къкри за 30 минути. Разбъркайте с ориза, боровите ядки и ментата или босилека.
5. Загрейте фурната до 180 C. Поставете патладжаните в намазнен термоустойчив съд и ги напълнете с агнешката смес. Покрийте с фолио и печете 30 минути. Сервирайте с топъл хляб и салата.
Съвет:
Пълнените патладжани могат да бъдат предварително подготвени и да се стоплят непосредствено преди сервиране.
Варианти:
Вегетарианците могат да заместят каймата с 250 гр. „Куорн” смлян или нарязан на ситно, маринован и приготвен по същия начин като агнешкото.