fbpx

Пълнен патладжан с терияки агнешко

Гърция e страната на месестите домати, на ароматните подправки и на лъскавите лилави патладжани. Това ястие съчетава и трите, докато терияки сосът ни отвежда в един свят, в който ароматът на Изтока среща този на Запада.

4 порции

Време за подготовка: 30 минути (заедно с маринатата)

Време за готвене: час и 15 минути

350 гр. крехко смляно агнешко

2 ч.л. смлян кориандър

2 с. л. Терияки марината

2 големи патладжана

2 с.л. зехтин

1 глава лук, обелен и нарязан на ситно

150 гр. нарязани гъби

2 с.л. доматено пюре

400 гр. консервирани рязани домати

200 гр. дългозърнест ориз, сварен

2 ч.л. борови ядки

1 ч.л. нарязана свежа мента или босилек

1. Сложете агнешкото в купа и добавете терияки соса и кориандъра. Похлупете и оставете в хладилника за 2-3 часа.

2. Нарежете патладжаните на половинки по дължина. Издълбайте сърцевината и я нарежете на ситно.

3. Сварете патладжаните за около 3 минути. Отцедете ги и ги оставете настрана.

4. Загрейте зехтина в дълбок тиган и оставете лука да омекне. Изсипете каймата в терияки соса и запържете за около 5 минути. Добавете гъбите, доматеното пюре, доматите и нарязания патладжан, похлупете и оставете да къкри за 30 минути. Разбъркайте с ориза, боровите ядки и ментата или босилека.

5. Загрейте фурната до 180 C. Поставете патладжаните в намазнен термоустойчив съд и ги напълнете с агнешката смес. Покрийте с фолио и печете 30 минути. Сервирайте с топъл хляб и салата.

Съвет:

Пълнените патладжани могат да бъдат предварително подготвени и да се стоплят непосредствено преди сервиране.

Варианти:

Вегетарианците могат да заместят каймата с 250 гр. „Куорн” смлян или нарязан на ситно, маринован и приготвен по същия начин като агнешкото.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Kikkoman България @ 2021. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.