fbpx

Пълнен патладжан с терияки агнешко

Гърция e страната на месестите домати, на ароматните подправки и на лъскавите лилави патладжани. Това ястие съчетава и трите, докато терияки сосът ни отвежда в един свят, в който ароматът на Изтока среща този на Запада.

4 порции

Време за подготовка: 30 минути (заедно с маринатата)

Време за готвене: час и 15 минути

350 гр. крехко смляно агнешко

2 ч.л. смлян кориандър

2 с. л. Терияки марината

2 големи патладжана

2 с.л. зехтин

1 глава лук, обелен и нарязан на ситно

150 гр. нарязани гъби

2 с.л. доматено пюре

400 гр. консервирани рязани домати

200 гр. дългозърнест ориз, сварен

2 ч.л. борови ядки

1 ч.л. нарязана свежа мента или босилек

1. Сложете агнешкото в купа и добавете терияки соса и кориандъра. Похлупете и оставете в хладилника за 2-3 часа.

2. Нарежете патладжаните на половинки по дължина. Издълбайте сърцевината и я нарежете на ситно.

3. Сварете патладжаните за около 3 минути. Отцедете ги и ги оставете настрана.

4. Загрейте зехтина в дълбок тиган и оставете лука да омекне. Изсипете каймата в терияки соса и запържете за около 5 минути. Добавете гъбите, доматеното пюре, доматите и нарязания патладжан, похлупете и оставете да къкри за 30 минути. Разбъркайте с ориза, боровите ядки и ментата или босилека.

5. Загрейте фурната до 180 C. Поставете патладжаните в намазнен термоустойчив съд и ги напълнете с агнешката смес. Покрийте с фолио и печете 30 минути. Сервирайте с топъл хляб и салата.

Съвет:

Пълнените патладжани могат да бъдат предварително подготвени и да се стоплят непосредствено преди сервиране.

Варианти:

Вегетарианците могат да заместят каймата с 250 гр. „Куорн” смлян или нарязан на ситно, маринован и приготвен по същия начин като агнешкото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *