Бургерите отдавна минаха отвъд идеята за просто поредния вариант бързо хранене (fast food). Все повече хора развиват страст не само към консумацията, но и към самото приготвяне на бургери и усъвршенстват комбинацията от страхотни съставки. Най-голямото предимство на бургера е неговата простота: две половинки хлебче за бургер, пълнени с телешко, свинско, пилешко, риба или зеленчуци, а за разкош и още по-наситен вкус, накрая добавяме малко свежа салата и сос. Нашият избор, разбира се, е Kikkoman естествено ферментирал соев сос, защото умами вкусаът му е перфектният завършек за всеки бургер. Наситина.
Американската класика
Никой всъщност не знае кой е направил първия. Въпреки че той е част от хранителната култура на англо-американската кухня, името вероятно идва от северния германски град Хамбург. Има много теории за това как хамбургерът се сдобива с името си. Единият е, че специалитетът за закуска в Хамбург, „Rundstück warm“, е предшественикът на хамбургера. Това е бургер от пшеничен хляб, пълен с парче печено месо и сос, който на външен вид е нещо средно между днешния класически бургер и хот-дога.
Дърпано свинско, пастърма или веган
Това, което знаем, е, че хамбургерът се превърна в истинска звезда в САЩ преди около 100 години и оттогава популярността му се разпространява във все повече държави по света. В днешно време има безброй видове бургери, от класическите с телешко мляно месо до бургери с дърпано свинско месо, такива с пастърма и дори вегетариански бургери от ленено семе, боб или зърнени храни. Създаването на бургер се превърна в истинско изкуство. Бургерът редовно се преоткрива с появата на нови комбинации и това вероятно е причината той все още да не излиза от мода. А да не говорим колко популярни станаха през последните 5 години и различните места за приготвяне на бургери – от обикновени фургончета до излъскани ресторанти, в които трябва да си направиш резервация.
Много кашкавал и карамелизиран лук
Приготвянето на домашни бургери с приятели и семейството е страхотно забавление. Аи огромна вкусотия. Истината е, че в домашна обстановка може да експериментирате до безкрай и всеки да сподели своя начин за приготвяне, овкусяване и консумация – да, има си различни школи и за това как се яде бургер. 🙂 Някои, например, обичат да трупат повечко кашкавал, докато други обичат да опитват с нестандартни вкусови комбинации. Добавете пеперони за леко пикантен вкус и задължително не забравяйте да сложите карамелизиран лук!
Сосът е ключът
Има какви ли не видове кетчуп, горчица и майонеза, но само изтънчен сос като Kikkoman може наистина да придаде онзи фин пикантен вкус и да направи бургерите идеално сочни и вкусни. Сосът за барбекю Kikkoman Терияки с мед добавя прекрасен сладък вкус. Kikkoman Терияки с печен чесън пък е още по-подходящ, стига да обичате тази подправка. Можете да ги използвате и в процеса на приготвяне на самото месо, или да напръскате тигана, докато го пържите, или да мариновате месото с него, преди да го приготвите на барбекюто. Това гарантира, че целият вкус се абсорбира и получавате уникално наситен умами резултат.