Един нестандартен начин за сервиране на гордостта на шотландските кристално чисти води е да акомпанирате сьомгата с пюре от зелен фасул, вместо с по-традиционното картофено пюре. Малко дива рукола също придава приятен вкус на пюрето, макар че по-трудно може да се намери в магазините ни. Затова ви предлагам да опитате да сготвите едно нестандартно кулинарно ястие като това 🙂 А защо за фон не пуснете и звука на шотландската музика? Със сигурност настроението в кухнята ще се промени, а времето за подготовка и времето за готвене са само 20 минути. Ето и какво ви е нужно за приготвянето на 4 порции:
4 x 150 гр. филета сьомга, обезкостени
фино настъргана кора и сокът на един лайм
3 с.л. соев сос
1 с.л. течен мед
3 x 400 гр. консерви със зелен фасул, отцедени и изплакнати
25 гр. масло
5 с.л. сметана
1 скилидка чесън, обелена и смачкана
50 гр. рукола
резени лимон или лайм за украса
1. Сложете рибата, с обезкостената страна нагоре, в незалепващ тиган. Смесете настъргания лайм, соевия сос, меда и горчицата и ги изсипете върху сьомгата.
2. Сложете тигана върху горещия котлон и гответе около 5 минути или докато рибата стане готова, като я поливате от време на време със соса.
3. Междувременно разтопете маслото в тиган и добавете зеления фасул, сметаната и чесъна. Пасирайте с пасатор и продължете да готвите, докато сместта заври. Добавете руколата и гответе докато увехне.
4. Сервирайте сьомгата върху канапе от пюре от зелен фасул, като залеете със соса от тигана. Гарнирайте с резените лайм.
Съвет:
Използването на тиган, вместо да печете рибата на скара, запазва всички сокове, които иначе биха се изпарили по време на готвенето.
Варианти:
И други видове риби могат да бъдат приготвени по същия начин. Ако използвате цяла пъстърва, направете по няколко резки върху кожата от всяка страна, преди да я готвите, и обърнете рибата на половината време.