В последния месец на любимото ми лято предпочитам да се радвам на топлото време, а не да се оплаквам от горещините. Ще ви издам и една тайна – нищо, че е горещо, аз имам добър апетит към храната 🙂 Спазвайки традицията на японската кухня, където рибата присъства често на масата, днес споделям с вас Kikkoman сьомга филета, удобно разположени върху необичайно канапе от картофено пюре.
Необходими продукти:
4 филета сьомга
½ ч.ч. брашно
2 с.л. масло
1 с.л. олио
2 с.л. Кикоман соев сос сладък
4 ч.ч. предварително приготвено картофено пюре
2 с.л. уасаби
Начин на приготвяне:
Овалваме филетата в брашно. Загряваме тиган на средна температура, слагаме маслото и олиото и сотираме филетата от двете страни до златисто или докато станат готови. Още докато са в тигана, ги поливаме със соевия сос Кикоман, като внимателно разклащаме тигана, за да се смеси соевия сос с олиото и маслото.
Към топлото картофено пюре прибавяме уасаби и разбъркваме добре. Разпределяме пюрето на четири порции, като отгоре слагаме по едно филе сьомга. Можем да завършим декорацията на чиниите със стръкче розмарин или резен лимон.
За любознателните припомням още една сьомга рецепта:
Ризото по японски с Терияки сос Kikkoman и сьомга