В Япония рибата често присъства в менюто. Диетолозите дори определят това като един от главните фактори за големия брой столетници и в страната. Неслучайно на 5 декември 2013 г. ЮНЕСКО прибави японските кулинарни традиции – Уашоку към списъка на нематериалното културно наследство на човечеството. Японската кухня бе избрана заради акцентирането й върху сезонността, здравословното хранене и използването на естествени продукти и аромати. Такива мисли ме подтикнаха към избора на днешната ми рецепта за сьомга с уникален зеленчуков суров сос.
Продукти:
4 филета сьомга
3 с.л. Кикоман соев сос
1 с.л. слънчогледово олио
1 авокадо, обелено и нарязано
75 г. обелени чери домати, нарязани на половина
400 г бял едър боб от консерва
¼ краставица, обелена, без семки и ситно нарязана
¼ глава червен лук, ситно нарязан
1 с.л. пресен кориандър, ситно нарязан плюс 1-3 клончета за украса
2 с.л. винен оцет
лимон за декорация
Начин на приготвяне:
Поставяме филето от сьомга в голяма купа да се маринова с 2 с.л. Кикоман соев сос и слънчогледовото олио за половин час.
За суровия сос или салца: Слагаме в блендер авокадото, доматите, боба, краставицата, коридандъра и червения лук. Заливаме с оцета и малко зехтин. Разбиваме докато се получи сос.
Загряваме незалепващ тиган и изпържваме сьомгата с кожата надолу за 5 минути или докато се получи коричка. Обръщаме филетата и пържим от другата страна още 3-5 минути. Внимаваме в средата да остане розова.
Разпределяме салцата в 4 чинии, върху нея слагаме по 1 филе сьомга и украсяваме всяка порция с стръкче кориандър и парче лимон.
За любопитните припомням още 2 рецепта със сьомга:
Стек от сьомга със сос по японски
Ризото по японски с Терияки сос Kikkoman и сьомга