fbpx

Сладко-кисело свинско с гъби в уок

В началото искам да ви напомня, че остават 3 дни до края на конкурса ни – Бъди победител в кухнята – спечели! Очакваме рецептите ви до 16 март включително. А за да не губите кулинарна форма, ето и днешното ми предложение.

Напоследък съм се запалила по рецепти за уок тиган, защото стават бързо и за подходящи за “тичащото” ми всекидневие. А няма съмнение, че когато си освободим малко свободно време, веднага ще намерим с какво да го запълним. И въпреки ласкавото пролетно слънце, не се отказвам от любимото ми готвене 🙂 За днешната рецепта си планирайте гости – толкова е вкусна, че задължително ще заслужи ръкоплясканията им. 4 порции ще подготвим за 15 минути и ще сготвим за още 8 минути. Ето и нужните продукти:

350 г свинско, назярано за ленти за пържене
¼ чаша – 60 мл Кикоман Терияки марината и уок сос
1 1\2 с.л. олио
1 глава лук нарязан
2 сачкани скилидки чесън
2 см парче джинджифил, нарязан тънко
400 г микс от гъби- шийтаке, печурки и каквито имате, нарязани
2 бок чой – китайско зеле
1/3 ч.ч. около 80 мл сладко чили и Терияки марината
листа пресен кориандър за декорация
една люта чушка без семена, ситно нарязана, за декорация
предварително сготвен жасминов ориз за гарнитура

Как да си приготвим?
Слагаме свинското в неметална чиния. Заливаме го с Терияки марината и го слагаме в хладилника за 20-30 минути или за по-дълго време, ако искаме да има по-силен аромат. Изваждаме свинското от маниранатата. Загряваме 2 лъжици олио в уок тиган и изпържваме свинското, нарязано на ленти, от двете страни за по 2 минути или докато покафенеят. Изваждаме ги от уок тигана. Добавяме останалото олио и запържваме запържваме лука, чесъна и джинджифила. Връщаме месотов тигана, също и гъбите, бок чоя, сладкия чили сос и 3 супени лъжици вода. Готвим още 1 минута, докато бок чоя омекне, но остане хрупкав. Сервирайте в 4 чинии малко ориз, а върху него поставете пърженото свинско с гъби. Декорирайте с листа кориандър и лютата чушка.

Ако искате да си припомните още две рецепти в уок – Говеждо филе в уок и Зеленчукови нудъли в уок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *